Fraaie mix van Griekse muziek en jazz Optreden Merem in De X maandag 18 december, 2023

De op Codarts in Rotterdam gevormde Griekse band Merem presenteerde in wereldmuziekcentrum De X in Leiden haar gelijknamige album met een mix van Griekse muziek, global en jazz. Pianist Yiorgos Bereris zorgde voor jazzy melodieën. En door het spel op de ûd, de Arabische luit, door Dimitra Metzaki, werd er ook een oosters element aan toegevoegd. Zangeres Vanessa Kourtesi zong erg mooi en ook contrabassist Yiannis Vagianos en drummer Ektoras Remsak waren erg goed. Zij wonen inmiddels in Athene, de anderen nog in Rotterdam. Merem, wat zoveel betekent als dromen die elkaar tegenkomen, liet tijdens dit concert vaak dromerige klanken horen en wist soms ook goed te improviseren.


door Rik van Boeckel (tekst en foto's)

Het optreden van Merem begon met het instrumentale Sitia, een dromerig stuk over deze stad op Kreta, met een ingetogen intro op de ûd, gevolgd door fraai pianospel. Tijdens het concert werden niet alleen de acht tracks van het album uitgevoerd, maar ook nieuwe songs en twee covers. Na Sitia volgde Tis Triantafyllias Ta Fylla, een lied van de Griekse componist, songwriter en ûdspeler Antonis Apergis. Deze uitvoering werd gekenmerkt door twinkelend getokkel door Dimitra Metzaki, prachtige zang van Vanessa Kourtesi en krachtig en strak drumsspel van Ektoras Remsak. Daarna volgde de eerste single, Daripe, die zachtmoedig werd gezongen met de weemoed van fado, onderstreept door mooi jazzy pianospel. Bolero van Vanessa Kourtesi werd gekenmerkt door lichtvoetig en ritmisch pianospel. Het is een lied over platonische liefde, gecomponeerd op een regenachtige dag in Rotterdam, zo legde Vanessa Kourtesi aan het publiek uit. Ze zong met een hoge stem, als een sopraan.

Niet alleen van de cd
Sowieso zijn het allemaal fraaie liederen, net als de eerste single Yiasemi, die niet op de cd te vinden is en opende met fraai spel op de contrabas door Yiannis Vagianos. Het programma voor de pauze eindigde met de cover Vrase Ti Rumba Ta Swing van de Griekse componist en bouzoukispeler Vassilis Tsitanis, die wordt beschouwd als een van de grondleggers van de moderne Griekse muziek, zoals de rebetika. De uitvoering van Merem begon a capella en werd, zoals de titel aangeeft, zeer swingend met solo’s op contrabas en piano. En ook zeer vreugdevol en met latin jazz-elementen.

Magische wolk op het eiland Amorgos
Na de pauze volgde het instrumentale Ten Tin, met rustig tikkende drums en twinkelende ûd. Er zat veel dynamiek in dit instrumentale nummer, dat bovendien werd gekenmerkt door een improviserende sfeer! Van het album werden vervolgens Sinnefo en Tou Aga gespeeld. Het eerste gaat over een magische wolk op het Griekse eiland Amorgos en klonk heel mysterieus! Het tweede is een lied over een wereld vol liefde en solidariteit, zo vertelde Vanessa aan het publiek. Ze droeg ook een tekst voor en gaf daardoor een poëtisch karakter aan het nummer.

Opzwepend sluitstuk
Hierna speelde Merem twee nieuwe liederen met het oog op een volgend album. Me Rotas startte met een drumsolo die zowel hard als zacht was. Daarna volgde sterk samenspel op ûd, piano en contrabas. Het nieuwe subtiele lied Sxismi gaat over groot geduld, zo legde Vanessa uit. Het optreden van Merem werd afgesloten met de openingstrack van het album Athina. Het eindigde nogal opzwepend, zodat je bijna niet stil kon blijven zitten. Het was een fraaie afsluiting van een gevarieerd concert vol warme energie.

Klik hier voor meer informatie over Merem.


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024