Adama Dramé
Fra!
Miroca Paris
Kimi Djabaté
Al Bilali Soudan
Afrika Festival Hertme pakt op 1 en 2 juli uit met veel primeurs Van Adama Dramé tot Fra! een weekend lang Afrikaanse muziek dinsdag 13 juni, 2023

Traditiegetrouw verwelkomt het Openluchttheater Hertme in het eerste weekend van juli enkele duizenden gasten voor de beste muziek uit Afrika. Het is de organisatie wederom gelukt om met de hulp van bijna 400 vrijwilligers dit fantastische tweedaagse festival neer te zetten. En dat al voor de 34ste keer!

Het Afrika Festival Hertme is een van de meest toonaangevende festivals op het gebied van moderne en traditionele muziek uit Afrika. Al heel wat beroemde artiesten stonden in de beginjaren van hun carrière op het podium van het Afrika Festival. En ook dit jaar is het ze gelukt om primeurs naar Hertme te halen: maar liefst zeven artiesten treden voor het eerst op in Nederland!

Tickets voor het festival kun je nu bestellen.

MixedWorldMusic-redacteur Charlie Crooijmans maakt ons deelgenoot van waar zij naar uitkijkt deze editie van het Afrika Festival. 

Bijna elk jaar viel het Afrika Festival Hertme samen met het Amsterdam Roots Festival in het Amsterdamse Oosterpark, het park in mijn buurtje! Tja, en dan kies je toch voor het gemak van het festival in Amsterdam. Maar dit jaar is alles anders, want het Amsterdam Roots Festival vindt plaats op 25 juni en kan ik eindelijk weer naar Twente reizen om te genieten van een muzikale oase. Op 1 en 2 juli zullen hypermoderne en vintage Afrikaanse bands en artiesten concerten geven op de locatie waar ook de Passiespelen worden opgevoerd. Lekker ontspannen komen de artiesten een voor een aan bod; je hoeft helemaal niets te missen.

Het programma van deze 34ste editie bevat opnieuw een rijke variatie aan stijlen. Sommige artiesten heb ik eerder gezien, zoals Miroca Paris. Deze stoere Kaapverdische percussionist heeft onder andere gespeeld met Cesária Évora en Madonna. Zijn eigen liedjes, waarbij hij zelf gitaar speelt en zingt, zijn melodieus en lekker swingend door de Kaapverdische ritmes. Derek Gripper heb ik op verschillende festivals gezien, waaronder The Great Wide Open. Deze Zuid-Afrikaan weet op zijn gitaar de complexe klankstructuren van de kora van Toumani Diabate prachtig te vertolken. Fijne muziek waarbij je kunt wegdromen.

Al Bilali Soudan kan helaas niet naar Hertme komen wegens visumproblemen. In plaats daarvan verheugen we ons op een optreden van Siti Muharam uit Zanzibar, achterkleindochter van Bitni Saad. Rajery uit Madagascar heb ik best vaak zien spelen, zowel met zijn band op het Afrika Festival in Hertme in 2006 als met het hedendaagse trio 3MA, bestaande uit de snaarinstrumenten kora, ud en valiha. Maar deze virtuoos op de valiha, een buisharp, kun je niet vaak genoeg zien.

Het bijzondere is dat er dit jaar ook veel artiesten op het programma staan die nog nooit in Nederland hebben opgetreden, zoals Kimi Djabaté uit Guinee-Bissau. Hij is gitarist, percussionist en balafonspeler en heeft net zijn album "Dindin" uitgebracht. Maya Kamaty uit Réunion, het eiland waar het maloya-ritme vandaan komt, brengt een heel moderne sound met pit, een perfecte afsluiter voor de eerste dag.

Op het wereldtoneel doen de Nigeriaanse artiesten het goed, zoals Burna Boy. Nou, Adédèjì, die op 1 juli optreedt, vind ik zelfs nog interessanter vanwege zijn aanstekelijke jazzgeluid. Kader Tarhanine is de nieuwe parel van de moderne Toearegmuziek. Zijn hoge, sierlijke stem contrasteert mooi met de ongepolijste elektrische gitaren. Jocelyn Balu & Borumba uit Kinshasa wekken de grootste hits uit de beginjaren van de Congolese rumba weer tot leven. Dat wordt dansen met je liefje!

Tot slot zijn er twee podiumacts uit Ghana: de koningin van de Frafra Gospel, Florence Adooni, die Ghanese gospel en highlife samen laat smelten met haar achtkoppige band op 1 juli; en de band FRA! op 2 juli, die zorgt voor een stevige, energieke, funky, feestelijke afsluiting.

Zoals je ziet, is er een scala aan muzikale stijlen uit het Afrikaanse continent te beleven, echt helemaal up-to-date. Het beloven dus weer twee dagen vol muzikaal genot te worden.(Charlie Crooijmans)

 

Enerverend randprogramma
Naast bovengenoemde artiesten staan de DJ’s Kokonuts! beide dagen op de DJ stage. Zij draaien hun hele set van vinyl op de momenten dat er op het mainstage niet wordt opgetreden. Adama Dramé, een van 's werelds allerbeste djembéspelers, befaamd vanwege zijn unieke solo's, treedt het hele weekend meerdere keren op en geeft workshops. Harmony’s Brass Band zal het publiek op het terrein opzwepen en ook in het Spookhoes valt er genoeg te beleven. Tussendoor geeft Maria Karg een lezing, waarbij stil wordt gestaan bij de herdenking en viering van Keti Koti – 150 jaar na de afschaffing van de slavernij.

Speciaal programma voor kinderen
Kinderen kunnen zich vermaken in de speciaal ingerichte tent op het grote veld. Hier kunnen zij naar hartenlust lekker knutselen, muziek maken of spelen. Op zaterdag kunnen kinderen in het Spookhoes kijken naar de voorstelling van ‘De Liedjestovenaar’: een muzikale, magische reis door Afrika!

Unieke Afrikaanse beleving
Niet alleen de selectie van moderne Afrikaanse muziek in een Twents kerkdorp is uniek. Ook het feit dat er elk jaar een Afrikaanse markt wordt georganiseerd, maakt het festival voor veel bezoekers bijzonder. Ruim honderd stands met producten zoals sieraden, kunst, houtsnijwerk, Afrikaanse doeken en kleding laten de bezoekers in een andere wereld wanen. Afrikaanse cateraars maken het feest compleet, want de geuren van het lekkerste eten en drinken van dit continent komen je al van verre tegemoet!

Luister ook naar het programma Wereldmineralen, waar programmeur Rob Lokin een vooruitblik geeft op het festival, natuurlijk geïllustreerd met véél muziek die je op het festival gaat horen.

 

Programma

Zaterdag 1 juli 2023

12:00 Adama Dramé (Burkina Faso)

12:35 Harmony's Brass Band (Benin)

14:15 Kimi Djabaté (Guinee-Bissau)

16:15 Florence Adooni (Ghana)

18:15 Miroca Paris (Kaapverdië/Portugal)

20:15 Adédèji (Nigeria)

22:15 Maya Kamaty (Réunion)

 

Zondag 2 juli 2023

12:00 Derek Gripper (Zuid-Afrika) - korte presentatie

12:10 Siti Muharam & The Unguja All Stars (Tanzania/Zanzibar)

14:00 Rajery (Madagaskar)

16:00 Jocelyn Balu & Borumba (DR Congo)

18:00 Kader Tarhanine (Mali)

20:00 FRA! (Ghana)

 


meer nieuws
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten
donderdag 2 mei, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 mei, 2024
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024