Ensemble Gending
Ensemble Gending
Doelenkwartet
Ayu Utami
Prinses Raden Adjeng
Gending en Doelenkwartet - 'Kill the West In Me' Eigentijds muziektheater voor gamelan, strijkkwartet en vocalisten zaterdag 4 november, 2017

Ensemble Gending behoort al jaren tot de avontuurlijkste gamelanorkesten ter wereld. Samen met de strijkers van het Doelenkwartet brengt Gending nu een eigentijdse theatrale muziekvoorstelling getiteld 'Kill The West In Me'. Het stuk is gebaseerd op opruiende brieven die een Javaanse prinses ooit schreef en kritische teksten van de hedendaagse activiste en schrijfster Ayu Utami. De muziek voor deze bijzondere combinatie van instrumentaria werd geschreven door Boudewijn Tarenskeen en Jonás Bisquert.


Op 12 november 2017 gaat Kill The West In Me met Ensemble Gending & DoelenKwartet in première in De Doelen in Rotterdam. Daarna volgen optredens in Utrecht, Den Haag, Amsterdam, Den Bosch en Maastricht. Twee solisten, twee verhaallijnen, twee ensembles met eigen muziektradities: een voorstelling waarin werelden zowel botsen als versmelten.

Opruiende brieven van de in het kraambed gestorven Javaanse prinses Raden Adjeng Kartini (1879-1904) en vlijmscherpe teksten van de springlevende Indonesische schrijfster en activiste Ayu Utami (1968) vormen het uitgangspunt voor deze fonkelnieuwe muzikale voorstelling. Met muziek van Boudewijn Tarenskeen en Jonás Bisquert voor de bijzondere combinatie van traditionele Javaanse instrumenten en westers strijkwartet. Sopraan Bernadeta Astari speelt prinses Kartini, actrice Romy Roelofsen een hedendaagse Javaanse werkster en bijna-naamgenoot Katini.

De muziek is de toonaangevende drager in deze voorstelling. Muzikale verschillen lopen parallel met politieke, sociale en persoonlijke verschillen tussen Kartini en Katini. Twee solisten met elk hun eigen metier, twee componisten met ieder hun eigen taal, twee ensembles met elk hun eigen traditie - dat is het slagveld waarin de componisten orde scheppen, balancerend tussen frappante syntheses en scherpe contrasten. 

Speellijst:

12 nov - De Doelen, Rotterdam
19 nov - Theater Kikker, Utrecht
30 nov - Korzo, Den Haag
01 dec - Ostadetheater, Amsterdam
02 dec - Willem Twee Concertzaal, Den Bosch
06 dec - Ainsi, Maastricht


meer nieuws
Zondag 17 juni - een live verslag
zondag 17 juni, 2018
Trio van muzikale wereldburgers op dakterras in Noord
vrijdag 8 juni, 2018
Een Afrikaanse sprookje in Twente
woensdag 6 juni, 2018
Met apotheose Roots Open Air, zondag 8 juli in Oosterpark
dinsdag 5 juni, 2018
Met The Veloptian Solitude, Nizar Rohana trio en Sabir Khan & Heiko Dijker
zaterdag 2 juni, 2018
Plus de Transglobal World Music Chart top-40
vrijdag 1 juni, 2018
Live interview en mini-concert
zondag 27 mei, 2018
Live interview en mini-concert
zaterdag 26 mei, 2018
Live interview en fragmenten van het concert
vrijdag 25 mei, 2018
Video's en album At Least Wave Your Handkerchief At Me
donderdag 24 mei, 2018