Savina Yannatou - Music Meeting live verslag Griekse diva schittert maandag 16 mei, 2016

De Griekse zangeres Savina Yannatou is al jarenlang het boegbeeld van de Griekse cross-overmuziek. Tijdens de 32ste Music Meeting zong ze een adembenemende collectie van haar album 'Songs of Thessaloniki' met liederen uit de Balkan, Griekenland, Turkije en Armenië. In de Mixed Media Lounge vertelde ze over de achtergronden van haar muziek.


tekst en video's door Mattie Poels - foto's Ton Maas

Savina Yannatou staat in het midden van het podium met achter haar Primavera en Salonico. Ze heeft het snel naar haar zin, en lacht breeduit naar het publiek. Haar ensemble Primavera en Salonico ('en' als in 'in') begeleidt haar sinds haar doorbraak in 1995 met de cd Spring en Salonico. Op dit legendarische album zingt ze liedjes van de Sefardische joden die verdreven werden uit Spanje, eind 15de eeuw.

Helder, soepel, sprankelend
Yannatou heeft een heldere en soepele stem, die in de hoogte weliswaar sprankelt, maar ook wat randjes vertoont. Met een vanzelfsprekend gemak zingt ze verschillende liedjes in diverse stijlen uit de Balkan, Griekenland, Turkije, Ierland en Armenië, die ook verschillende benaderingen vergen die vooral in de begeleiding goed tot z'n recht komt. Bijvoorbeeld de sferische Armeense muziek tegen de onregelmatige Bulgaarse liedjes met hun typische trillers en ornamenten.
Yannatou's begeleiders hebben nauwelijks contact met elkaar en spelen geconcentreerd. Ze zitten in een halve cirkel achter haar en spelen gitaar dan wel ud (Arabische luit), ney (fluit), accordeon dan wel kanun, viool, contrabas en percussie. Een prachtige combinatie van instrumenten, die de muziek een breed spectrum bezorgt met veel diversiteit in klankkleur. Naast begeleid, wordt er ook gesoleerd op de ney, viool en kanun, wat hier en daar verzandt in een onnodige collectieve geluidenbrei die zelfs zorgt voor enige verstrooiing. De kalmte verdwijnt daardoor enigszins, maar het publiek heeft er weinig last van en klapt uitbundig na elke solo.

Staande ovatie
Zondag is de tweede dag van de Music Meeting. Het is vandaag zelfs nog iets kouder dan de eerste dag, wat helaas terug te zien is in het bezoekersaantal. De Apollo-tent is slechts voor eenderde gevuld. Jammer, want deze legendarische Griekse diva verdient volle bak met staande ovatie. Dat laatste krijgt ze in ieder geval wel van het aanwezige publiek, dat is zeker!

 


Interview in de Mixed Media Lounge
Later op de dag had Ton Maas een interview met Savina Yannatou in de Mixed Media Lounge. Hij vroeg haar onder meer naar haar plannen. Na twintig jaar is met haar eerste album Spring en Salonico en haar laatste cd Songs of Thessaloniki de cirkel rond - met andere woorden: zijn er plannen voor een nieuw album? Hieronder vind je de integrale opname van het interview en een video van Yannatou's mini-concert in de Mezzo tijdens de Mixed Media Lounge.

 

 

 

 


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024