Buika presenteert nieuwe cd 21 oktober in Paradiso Het slangenmeisje van de nooit eindigende nacht woensdag 21 oktober, 2015

Eindelijk kan Paradiso weer eens een Latin Grammy-winnares verwelkomen. En wat voor een! De gitzwarte, beeldschone Concha Buika, in 1972 op het eiland Mallorca geboren als dochter van Afrikaanse vluchtelingen, zit vol Spaans Afrikaans vuur, en zal ongetwijfeld met haar bijzondere, indringende zang weer vele harten stelen. De elegante wildebras groeide op als een van de weinige zwarte bewoners in een achterbuurt van de hoofdstad, Palma de Mallorca. Date: woensdag 21 oktober, Paradiso, Amsterdam.


door Pieter Franssen 

Paradiso is een iets andere locatie dan Muziekgebouw aan ‘t IJ, waar Buika in 2013 haar prachtige Noche Mas Larga ten doop hield, in een uitverkocht huis. Ook al zijn er stoeltjes in de poptempel, je mag ook met je voeten van de vloer. Een juiste locatie om de première van haar behoorlijk poppy en r&b getint album Vivir Sin Miedo aan te horen. Verwacht een mix van flamenco, afro, pop, en ook heel wat eigen Buika-constructies, allen uitgevoerd door deze indringende schone met een sexyhese stem en onnavolgbare, soms animaal kronkelende podiumbewegingen.



Leven zonder angst
Op Vivir Sin Miedo, die 16 oktober is uitgekomen, zet Concha Buika  ook haar ontdekkingstocht, richting Cubaanse muziek voort, die ze al op Noche Mas Larga begonnen was, mede aangestuurd door latinjazzliefhebber en ex Ojos De Brujo-trompettist Carlos Sarduy. Dit podiumdier par excellence bespringt haar repertoire met een heel scala aan emoties van de meest hartstochtelijke tot de diepst duistere. Buika's harde kern heet flamenco, maar die is op haar 'Leven zonder angst' inmiddels gespleten in  delen r&b, pop, en reggae, waar wel flamenco doorheensijpelt, maar het hoofdbestanddeel een grote hoeveelheid, naar mijn mening, maar deels geslaagde experimenten met onder meer harde rock en met r&b  samen met Jason Mraz in Carry That Weight. In Good Men hoort men passie, met onvervalst flamencovuur, waarin deze zangeres  als geen andere in thuis is. Vivir Sin Miedo (To Live Without Fear) is een  flamboyante mix van verschillende stijlen zoals reggae, dancehall, pop, r&b, gospel, flamenco en afrobeat. Luiser naar het titelnummer op Spotify.  


Jason Mraz
De muziek en de Spaanse en Engelstalige teksten schreef Buika allemaal zelf, al dan niet met een co-writer, zoals het duet dat ze zingt met Jason Mraz, de single van het album.



Verder verleenden topmuzikanten  als bassiste Meshell Ndegeocello en flamencogitarist Potito medewerking aan het album. Vivir Sin Miedo is geproduceerd door Martin Terefe, die onder meer met Mary J. Blige, James Morrison en Coldplay werkte, maar hier een beetje teveel tegelijk wil.

Beluister het hele album hier. 





Alle hartstochten

Buika staat bekend om haar opmerkelijke stem en gepassioneerde voordracht waarin ze lief en leed aan elkaar smeedt: diep, rijk en sensueel, haar stem wordt vaak omschreven als ‘Velvet Gravel’.  Pedro Almodovar, de gevierde Spaanse filmmaker met wie ze La Piel Qui Habito  roemt haar stem.'  In haar muziek viert Buika alle hartstochten, van de vurigste tot de meest duistere.'  Ze is singer, songwriter, producer, auteur en dichter en  werkte met onder andere Seal, Nelly Furtado, Pat Metheny, Anoushka Shankar en Chick Corea. Ze bracht meerdere albums uit. Voor het album El Último Trago (The Last Drink) ontving Buika  in 2012 een Latin Grammy en won ze  in 2013 een Edison. Ze was meerdere keren ook  een van de hoogtepunten op het North Sea Jazz Festival. Op woensdag 21 oktober treedt Buika op in Paradiso, Amsterdam. 

Concert
wo 21 oktober 2015, Paradiso, Amsterdam.
Voor tickets, klik hier
Bezetting: 
SCOTT-GLENVIN ANTHONY Band Leader/Keyboards
SUAREZ ESCOBAR - RAMON PORRINA Cajon
SONNE - KRISTOFFER Drums
LINDVALL- SVEN DAVID NICLAS Bas

Op 27 februari 2016 komt Buika naar de AB in Brussel.

MixedWorldMusic Youtube playlist
Een verzameling video's van Buika live. Klik ok >>| om naar de volgende video te gaan. 



MixedWorldMusic Spotify playlist
Complete discografie van Buika (16-10 wordt  het nieuwe album toegevoegd). 



 


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024