Pizzica-taranta van Canzoniere Grecanico Salentino Concert en Mixed Media Lounge op Music Meeting zaterdag 23 mei, 2015

Music Meeting 2015 is geopend. We zagen een fantastisch openingsconcert van Canzoniere Grecanico Salentino in de Apollo en het live-interview door Koen Schouten met frontman Mauro Durante in de Mixed Media Lounge in de Mezzo. Een verslag door Mattie Poels.


De kop is eraf. Het concert van het Italiaanse sextet Canzoniere Grecanico Salentino is begonnen. Aanvankelijk zag het ernaar uit dat deze 31ste editie van de Music Meeting in Nijmegen in de regen zou beginnen, maar de zon gaat zowaar schijnen en het terrein krijgt een heel andere aanblik.
Canzoniere Grecanico Salentino bijt dus het spits af in een redelijk gevulde Apollo-tent. Een bijzondere keuze, aangezien de groep de tarantella muziek speelt uit Puglia, de hak van de laars in Zuid-Italië. Opzwepende dansmuziek, die van origine gebruikt werd om het gif van de tarantella spin eruit te dansen en te zweten. Niet letterlijk natuurlijk, maar als inspiratiebron voor de pizzica-taranta.

Silvia Perrone
Het optreden heeft een prachtige opbouw: lage bastonen (niet live gespeeld) vullen de tent en worden langzaam aangevuld door Emanuele Licci op bouzouki en violist Mauro Durante. Daarna verschijnen de vier andere leden en staat de groep in een halve cirkel opgesteld op het podium. Toch komt het gezelschap wat langzaam op gang, is zeker geconcentreerd en aandachtig, maar de vonk wil nog niet overslaan. Als de snellere tarantella's worden gespeeld en danseres Silvia Perrone verschijnt, gaat ook het publiek mee met de energie, het speelgenot, de strakke meerstemmigheid van deze vakkundige musici – met als hoogtepunt een gedenklied voor de (boot)vluchtelingen die wij niet mogen vergeten. Het vluchtelingenprobleem dat op het moment hoogst actueel is in Italië.


(foto Ton Maas)

Canzoniere Grecanico Salentino
is een fantastische groep die al zo'n veertig jaar bestaat en zich steeds verjongt met een nieuwe generatie musici. Onlangs nam Mauro Durante het leiderschapsstokje over van zijn vader, zoals hij vertelt in onderstaand interview dat Koen Schouten met hem had in de Mixed Media Lounge, in de Mezzo-tent van Music Meeting.

 

Bezetting
Mauro Durante - voice, frame drums, violin
Alessia Tondo - voice
Giulio Bianco - Italian bagpipes, harmonica, recorders
Massimiliano Morabito - diatonic accordion
Emanuele Licci - voice, guitar, bouzouki
Giancarlo Paglialunga - voice, tamburrieddhu
Silvia Perrone - dance

Twee stukken van Canzoniere Grecanico Salentino tijdens hun openingsconcert in de Apollo van Music Meeting 2015 - 23 mei - 16.30 uur:

 

 

© Mattie Poels


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024