Samba Touré op tournee Gitarist van de Malinese blues dinsdag 10 maart, 2015

Samba Touré wordt algemeen beschouwd als een van de beste gitaristen van Mali. Hij is geen familie van Ali Farka Touré, maar wel schatplichtig aan de muzikale erfenis van deze in 2006 overleden grootmeester van de Malinese blues. Niet zo verwonderlijk overigens, want Samba Touré speelde jarenlang in de band van Ali Farka Touré. Onlangs verscheen de nieuwste cd van Samba Touré, Gandadiko, die vol staat met gortdroge, weerbarstige ritmes, hypnotiserende vocalen en messcherpe, door rock, blues en psychedelica beïnvloed gitaarspel. Binnenkort komt hij voor vijf optredens naar ons land, concerten waar liefhebbers van Malinese blues reikhalzend naar uit kijken.


door Bas Springer

Samba Touré (Daby, 1968) groeide op in Diré in de regio van Timboektoe. Op zijn 25ste richtte hij Farafina Lolo (De Ster van Afrika) op, met muzikanten uit diverse Malinese bevolkingsgroepen. Touré speelde toen nog geen gitaar, maar zong al wel. Farafina Lolo bracht twee cassettes uit, die alleen in Mali verschenen. Na muzikale onenigheid splitste de band zich in twee formaties op: Samba Touré en een deel van de muzikanten gingen verder onder de naam Super Lolo; de rest bleef bij Farafina Lolo.

Van Super Lolo naar Fondo
Aangemoedigd door Ali Farka Touré ging Samba Touré zich toeleggen op de gitaar. Eind jaren negentig werd Super Lolo opgeheven. Samba Touré was inmiddels als gitarist en zanger toegetreden tot de groep van Ali Farka Touré, die hij in 1997 en 1998 begeleidde tijdens een internationale tournee.
Terug in Mali formeerde Samba Touré zijn eigen groep, Fondo, en begon hij met het schrijven van eigen songs. In 2003 verscheen zijn eerste album op de Malinese markt, Fondo, dat daar een groot succes werd. In 2007 volgde een tweede album, Aïto, gevolgd door een uitgebreide tournee door West-Afrika. In 2009 kwam Touré's eerste internationaal gedistribueerde cd, Songhaï Blues, op de markt, een hommage aan Ali Farka Touré.

Internationaal succes met Albala
In 2013 verscheen het album Albala, geproduceerd door Chris Eckman (The Walkabouts, Dirtmusic), een sterk album dat nogal somber van toon was – een gevolg van de bezetting van Noord-Mali in 2012 door islamitische strijdgroepen. Albala werd door de internationale pers met superlatieven ontvangen.



In januari van dít jaar verscheen Gandadiko, een fascinerende kruisbestuiving van Malinese blues, rock, blues en psychedelica.
Touré's stem klinkt dreigender dan ooit en zijn gitaarspel is messcherp en doordringend. Ondersteuning komt van ngoni (harpluit), njurkel (viool), basgitaar en kalebas (percussie). Van tijd tot tijd klinken opzwepende dancegrooves, zoals in Touri Idjé Bibi (Black Fruits), een song over de vervuiling in Mali. In het titelnummer zingt hij over de droogte in zijn land, en Su Wulilé handelt over alcoholverslaving. Geen vrolijk stemmende onderwerpen maar ze passen precies bij de rauwe aardsheid van deze verslavende woestijnblues.




Malinkanw, De Stem van Mali
In januari en februari van dit jaar trad Samba Touré op op het Taragalte Festival in Marokko en op Le Festival sur le Niger in Mali met Malinkanw (De Stem van Mali).
 Deze band bestaat uit topmuzikanten die alle zes etnische groeperingen van Mali representeren. Malinkanw werd in 2013 opgericht door Manny Ansar (directeur van Le Festival au Désert) om de vrede, verdraagzaamheid en stabiliteit in Mali te bevorderen. Komende zomer komt Malinkanw met Samba Touré voor een serie concerten naar Europa, waarbij onder meer het Afrikafestival in Hertme wordt aangedaan.



Maar eerst komt Samba Touré dus met zijn eigen band naar ons land.

Concerten
vr 20 mrt: Opening Movies That Matter Festival, Theater aan het Spui, Den Haag
za 21 mrt: Doornroosje, Nijmegen
zo 22 mrt: (’s middags) Pllek, Amsterdam
wo 25 mrt: Nix, Enschede
zo 29 mrt: (’s middags) Grounds, Rotterdam

Discografie
Fondo (2003, Seydoni, Mali)
Aïto (2007, Seydoni, Mali)
Songhaï Blues (2009, Riverboat)
Crocodile Blues (2011, Riverboat)
Albala (2013, Glitterbeat)
Gandadiko (2015, Glitterbeat)

 

 


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024