'De Keuken van' Nidi d'Arac Eigenwijze electrofolk uit de hak van de Italiaanse laars dinsdag 18 november, 2014

Na het - optionele - genot van de aparte smaken van de Salentijnse keuken samen met de Zuid-Italiaanse band in het Haagse Korzo, ben je helemaal in de stemming voor het concert van Nidi d'Arac, met zijn vurig gebrachte, uiterst dansbare electrofolk: 12 december 2014.

door Pieter Franssen

Italië herbergt meer muziekstijlen dan je denkt. In veel steden en dorpen kennen ze de bandas, een soort van fanfares, die plaatselijk enorm geliefd zijn. Verder zijn de tarant(ell)a en de razendsnelle pizzica populair in de regio Salento, in de hak van de Italiaanse laars. Salento ligt pal tegenover Albanië, op niet al te verre afstand, en de invloed van Albanese muziek is duidelijk hoorbaar. Ooit werd dit Groot Griekenland genoemd.

Taranta Container
De drie mannen en twee dames van Nidi d'Arac laten in hun dansmuziek viool, accordeon en gitaar met forse uithalen en in hoog tempo domineren, terwijl ze ook een flinke portie vette dub niet uit de weg gaan, zoals je kunt horen op hun album Taranta Container.
Leider is de bronstige zanger en gitarist Alessandro Coppola, die ook bijna alle nummers schrijft, arrangeert en programmeert. Zangeres Vera di Lecce ondersteunt, bassist Eduardo Targa vormt samen met drummer en percussionist Filippo Schimina het dynamische, in alle tempi opererende, ritmetandem, en violiste Elena Floris jaagt de boel flink aan met haar snelle soli, waarbij accordeonspeler Claudio Prima niet veel voor haar onderdoet. Althans op het genoemde album uit 2011.

Vurig en dansbaar
Het curieuze muziekmengsel van dit enthousiaste gezelschap doet soms denken aan Ierse folk, dan weer aan draaiorgel- of polkamuziek, alles gedrenkt in een flinke dot elektronische (echo)dub. Daarmee b(r)ouwt Nidi d'Arac een zeer dansbaar en vurig fundament dat het publiek in het Haagse Korzo aanstaande vrijdag 12 december aan den lijve kan ondergaan. En dat onder het optionele genot van een Salentijnse maaltijd!

het concert
vr 12 december: Korzo, Den Haag

optioneel Salentijns diner
18.00 uur

de band
Alessandro Coppola - zang, gitaar, percussie
Jennifer Hutt - viool, mandoline
Clelia Patrono - gitaar, keyboard
Edoardo Targa - bas
Alessandro Luccioli - drums

Beluister hier de cd Taranta Container

 


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024