Praca Albequerque
Praca Albequerque
Kaapverdie: Trans-Atlantische connectie zondag 6 april, 2014

Deel 1
Tot zo'n 500 jaar geleden was de eilandengroep voor de kust van Senegal nog onbewoond. Al snel werd Kaapverdië, vooral het eiland Santiago, een middelpunt van handel vanwege zijn strategische positie. De zoutvoorraden op het eiland Sal waren letterlijk goud waard, maar het was de slavenindustrie die hier hoogtij vierde. 

Een van de positieve dingen die uit deze gruwelijke industrie voort kwam, was de uitwisseling van cultuur. Niet alleen binnen de archipel, waar alles en iedereen nu Kreol is, maar de Afrikaanse invloed in de Amerika's. Van Brazilië tot Colombia, tot de rijke muziekale 'gumbo' in New Orleans en verder...

Praca Albequerque

Deze week ben ik in Praia, hoofdstad van Kaapverdië, gelegen op het eiland Santiago. Hier vind voor de 2e keer de Atlantic Music Expo plaats: een muziekconferentie en -beurs, met showcases, mede opgezet door Womex. Internationale professional komen bijeen om die uitwissling van muziek te vieren, artiesten van Guadeloupe tot Angola staan op het programma, met uiteraard veel aandacht voor lokaal talent!

In Praia spelen komende week oa. Aline Frazão, G'Ny, Chachi Carvalho, Batchart, Akua Naru, Analog Africa's nieuwe live sest Palop System, DJ D.WattsRiot, M.A.K.U Sound System, Dino d'Santiago, Ferro Gaita en veel meer. Kijk voor links en het volledige programma hier.

Ferro Gaita is zo'n groep die al een internationaal carrière geniet, en ongelooflijk geliefd is onder de eilandbewoners. De bandnaam is opgebouwd uit twee woorden: 'ferro' een stuk ijzer bespeeld met een mes, en 'gaita' een soort accordeon die in de 19e eeuw door Portuguese priesters werd geïntroduceerd. 

Ze spelen Funana en Batuko. De eerste ondergaat de afgelopen tijd een behoorlijke verandering, met erg snelle ritmes en hele sensuele dans... Bijvoorbeeld een jonge groep genaamd Gaito Ferro, ja, gewoon de twee woorden omgedraaid.

Een leuk feitje: De 'echte' groep nam hun eerste CD “FUNDU BAXU” op in 1997 in Rotterdam.

De band stimuleert en werkt samen met lokaal talent, zoals voor deze track Um Segundo met Djodje.


Later meer over Funana, hier een voorbeeld van hoe het er tegenwoordig aan toe gaat ;)


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024