Alexander Abreu y Havana D’Primera
Orkestra Rumpilezz
Los Van Van

N´Diale (Foune Diarra Trio & Jacky Molard Quartet)
Boulpik


VPRO Gids bijlage Music Meeting 2014
Music Meeting programmaboek is uit Voor de 30ste keer het internationale muziekfestival in Nijmegen in pinksterweekend maandag 26 mei, 2014

Natuurlijk zijn we fan van Music Meeting. Al jaren hosten we daar de Mixed Media Lounge-tent, per slot van rekening. Maar toch is het ieder jaar weer spannend of de programmering net zo inventief, veelzijdig, luister- en danslustig is als altijd. Nu de programmering compleet is kunnen we volmondig zeggen dat dit weer een geweldig festival gaat worden, met bovendien tal van bijzondere premières. Van 7 tot en met 9 juni in Park Brakkenstein, Nijmegen. Lees hier alles over het programma en blader door de speciale VPRO Gids bijlage met een prachtige serie artikelen over de festivalacts.

Voor wie het nog niet weet: Music Meeting is een driedaags festival, deels in de openlucht, deels in mooie concerttenten. Het programma bestaat uit een groots concertprogramma in de Apollotent, dat in de late uurtjes tot een heus danspaleis wordt omgetoverd. Op het veld is er de Mondo-tent, waar zowel experimentele muziek klinkt als toegankelijke, dansbare world. Dan zijn er de Mini Meeting, met een fantasierijk kinderprogramma, de Movie Meeting, het filmprogramma en de ontbijtsessies in de Hortus. En natuurlijk is er altijd de Mixed Media Lounge in die intieme Mezzo-tent in het bos, met live-interviews en akoestische optredens van de festivalartiesten. Het programma van de Mixed Media Lounge maken we binnenkort bekend.

Veel muziektradities en nóg meer muzikanten
Maar het gaat natuurlijk ook om wíe er allemaal komen. Nu de programmering van Apollo- en Mondo-podia rond is constateren zien we een rijk amalgaam van muziektradities, en vooral: heel véél muzikanten op deze 30ste editie van Music Meeting.

De VPRO Gids van 24 t/m 30 mei herbergt een bijlage van 24 pagina's met artikelen over de festivalacts, gescrheven door diverse auteurs van MixedWorldMusic (auteurs Ton Maas, Dieter van den Bergh, Jaïr Tchong, Erk Willemsen  en ex-hoofdredacteur Elda Dorren) en anderen (Stan Rijven, Leendert van der Valk, Tim Sprangers). Inmiddels is de bijlage ook digitaal te lezen. 

Klik hier om de VPRO-bijlage
digitaal te bladeren


Of klik op het pdf-icoon in de linkerkolom  
om de bijlage te downloaden.  

 

Programmering van dag tot dag          


zaterdag 7 juni
Raul Midón
Mamar Kassey
Renata Rosa
Foltin & Guests - Foltin met Vasko Atanasovksi en Natalio Sued          
The Unthanks
Fred Frith's Gravity     
Kapok meets KO Brass
Gallowstreet Brass Band

zondag 8 juni, 1ste Pinksterdag
Cheikh Lô        
Alexander Abreu y Havana d'Primera   
Los Van Van    
Jacky Molard Quartet  
Raza Khan      
Boulpik
Gending & Daisy Bell: Year without a summer
ONJ / Orchestre National de Jazz  
Hanoi Gipsy Project
Jambinai
Ndima
Gallowstreet Brass Band      

ma 9 juni, 2de Pinksterdag       
Kayhan Kalhor & Erdal Erzincan met Ali Bahrami Fard 
Letieres Leite e Orkestra Rumpilezz    
N'Diale - Jacky Molard Quartet & Foune Diarra Trio     
Azalai featuring Aly Keita & Hayden Chisholm  
Soul'Afrique - Van Kemenade, Faku, Mnisi, Mhlanga & band        
Aly Keita & Rumpilezz Percussao Baiana
Lula Pena & Hayden Chisholm
Christine Salem
Lula Pena
Julia Hülsmann & Theo Bleckmann & Hayden Chisholm & Moritz Baumgärtner


Cheikh Lô 
uit Senegal is voor ons een van de artiesten waar we naar uitkijken. Mysterieus, de typische Senegalese traditie van de mbalax subtiel vermengend met de al even aparte Senegalees-Cubaanse traditie. Cheikh Lô meldt bezig te zijn aan een nieuw album, wat natuurlijk ook tijd wordt na het in 2010 door MixedWorldMusic tot beste album van het jaar uitgeroepen Jamm. Lees de recensie van destijds hier.





Los Van Van 
is een echt spannende keus van de festivalorganisatie. Deze absolute topper van de Cubaanse muziek heeft een turbulente geschiedenis: van de geweldigste charanga via baanbrekende songo naar knappe timba. Maar af en toe maakte de band live enorme uitglijders. Oprichter bassist Juan Formell - onlangs overleden - had het leiderschap al overgedragen aan zoon, drummer Samuel Formell. We zijn heel benieuwd of Los Van Van de sensationele ervaring die ze ons op het plein van de revolutie in Havana gaven, jaren geleden alweer, opnieuw kunnen geven!

Letieres Leite e Orkestra Rumpilezz is een van die prachtige hybriede formaties waar Music Meeting prat op gaat. Dit grensverleggende twintigkoppige blaas- en percussieorkest verkent alle uithoeken van de Braziliaanse muziek, fraai gearrangeerd, avontuurlijk: jazzy world!



N´Diale (Foune Diarra Trio & Jacky Molard Quartet): Music Meeting naar de letter van het woord: Malinese zangeres meets Bretonse (folk)violist.

Boulpik is een onbekende jonge band uit Haïti waar we véél van verwachten.
Bekijk de video maar: met en over Boulpik
.




Alexander Abreu y Havana D’Primera brengt opzwepende, hedendaagse salsa uit Havana. Keihard onder leiding van trompettist Abreu. Wordt misschien wel dé danstopper van dit festival.

Fred Frith’s Gravity: revisited van de baanbrekende lp Gravity (1980) van deze meestergitarist. Waanzinnige jazz.

Soul'Afrique: Nederlands/Zuid-Afrikaans verbond met Paul van Kemenade (sax) en gitarist Louis Mhlanga.

ONJ / Orchestre National de Jazz
 is het neusje van de zalm van de Franse impro-scene. Schuwt worldinvloeden bepaald niet.

Mamar Kassey is een band uit Niger rondom zanger en fluitist Yacouba Moumouni. De groep combineert Hausa-, Fula- en Songhai-ritmes met invloeden uit de jazz, latin en Marrokaanse muziek.



Renata Rosa
Deze Braziliaanse zangeres bestudeerde de traditionele Braziliaanse polyfone zangkunst tijdens haar verblijf bij de Kariri-Xoco indianen in de noordoostelijke provincie Alagoas. Ze maakt de muziek tot haar eigen idioom door toevoeging van elementen uit samba de coco, ciranda, toadas en forró.

Gending & Daisy Bell: Year without a summer
Het Nederlandse elektropoptrio Daisy Bell brengt met Ensemble Gending, gespecialiseerd in hedendaagse gamelanmuziek, hun programma 'Year Without A Summer', geïnspireerd op het uitblijven van de zomer in het jaar 1816 ten gevolge van de uitbarsting van de Tambora-vulkaan het jaar daarvoor.

Premières
Music Meeting staat erom bekend heel speciale producties te initiëren of als eerste te presenteren. De premières die voor deze Music Meeting op de rol staan zijn:

* Fred Frith's Gravity (UK/VS)
* Foltin & Guests Foltin met Vasko Atanasovski en Natalio Sued (MACEDONIË)
* ONJ / Orchestre National de Jazz met ‘Europa/Paris’ Frankrijk
* Julia Hülsmann & Theo Bleckmann & Hayden Chisholm & Moritz Baumgärtner Duitsland/Nieuw-Zeeland/VS
* Kayhan Kalhor & Erdal Erzuncan met Ali Bahrami Fard Iran / Turkije
* Lula Pena & Hayden Chisholm Portugal/Nieuw-Zeeland
* Aly Keita & Rumpilezz Percussão Baiana Ivoorkust/Brazilië
* Azalai featuring Aly Keita & Hayden Chisholm o.l.v. Mark Tuinstra NL/Ivoorkust/Nieuw-Zeeland/België 

MixedWorldMusic Spotify-playlist
We stelden een eerste Spotify-playlist samen met de beste muziek die op Music Meeting zal klinken. Klik hier.



Music Meeting SoundCloud-playlist
Luister ook naar de SoundCloud-playlist van Music Meeting.


Al 30 jaar de beste muziek die je zelden ziet
'Drie decennia muziekavontuur voor muzikale ontdekkingsreizigers en omnivoren', omschrijft Music Meeting zelf haar festival. 'Op welk festival vind je zowel afropop, impro-jazz, dance, folk, rock als salsa? Om maar een paar stijlen te noemen. Naast onbekend talent stonden er grote namen als Youssou N'Dour, Khaled, Hugh Masekela, Nusrat Fateh Ali Khan, Salif Keita, Rokia Traoré, Fanfare Ciocarlia, Manu Dibango, Nitin Sawhney, Taraf de Haïdouks, La Excelencia, Gary Lucas, Mulatu Astatke, Lenine, en Richard Bona.' Lees bijvoorbeeld het verslag van Music Meeting 2013 op de site MixedWorldMusic.

Tickets
De voorverkoop is gestart! Op www.musicmeeting.nl zijn passe-partouts voor drie dagen verkrijgbaar voor selchts € 69,50. Dagkaarten kosten € 29,50 voor vrijdag en zondag, € 34,50 voor zaterdag. Wil je de concerten in de Apollotent overslaan en alleen naar Mondo, Mezzo (Mixed Media Lounge), Movie Meeting en Mini Meting dan kost een parkticket slechts € 7,50 voor vrijdag en maandag, € 9,50 voor zaterdag. Klik hier om je tickets online te bestellen.

Music Meeting is ook te vinden op Facebook en Twitter.

www.musicmeeting.nl

De Mixed Media Lounge kun je vinden in de Mezzo tent, achter de Apollo tent in het bos.



 


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024