Eblis Álvarez
De cd Desesperanza
Nieuw album en concerten Meridian Brothers In Brussel, Den Haag en Nijmegen donderdag 2 oktober, 2014

MixedWorldMusic-medewerker Francis de Souza koos het eerste album van Meridian Brothers als beste cd van 2012. Onlangs kwam het waanzinnige album Salvadora Robot uit. En in oktober 2014 komen ze voor twee concerten naar Nederland. De Colombiaanse band brengt cumbia, salsa en currulao met een psychedelische twist. Speels en experimenteel met een donker randje.

door Francis de Souza

De Colombiaanse muziekscene borrelt al een paar jaar dat het een lieve lust is. We hoorden de afgelopen jaren al heel aparte albums van Frente Cumbiero, Ondatrópica en Los Pirañas. Altijd met respect voor de Columbiaanse roots – cumbia en champeta zijn immer in de ondergrond aanwezig – gaan deze bands helemaal los met hun vrije, heftige en humorvolle interpretaties.

Sleutelfiguur Eblis Álvarez
Meridian Brothers is de band rondom multi-instrumentalist Eblis Álvarez, een sleutelfiguur in de experimentele muziekscene van Bogota, Colombia. Álvarez deed ook mee aan het prestigieuze project Ondatrópica en speelt ook in Frente Cumbiero.

 

Eind 2012 bracht Meridian Brothers hun vierde album, Desesperanza, uit, een sterk groovende plaat met een tropische vintagesound.

 

Wanhopig? Nee, waanzinnig!
Francis de Souza schreef in zijn recensie op MixedWorldMusic: 'Meridian Brothers is het geesteskind van slechts één persoon, de Colombiaanse gitarist, componist en knoppendraaier Eblis Álvarez. Desesperanza is in z'n geheel door hem gecomponeerd en ingespeeld, en klinkt alles behalve wanhopig. Integendeel, het is eerder waanzinnig. Álvarez weet op een luchtige, inventieve en mondhoekopkrullende wijze salsa, cumbia rebajada en andere tropical sounds met behulp van allerhande elektronica om te smeden tot experimentele doch dansbare en licht verteerbare knutselwerkjes. Nee, nee, nee, het is gelukkig níet een kwestie van een platte beat eronder. Op Desesperanza gaan subtiliteit, humor en ongeëvenaarde muzikaliteit een ongehoorde ménage à trois aan.'

 

Nieuwe hoop
En hij besluit met: 'De conclusie is duidelijk: Meridian Brothers zijn een nieuw baken van licht in het muzikale landschap. En met het grensverleggende Desesperanza bieden zij nieuwe hoop in muzikaal bange dagen.'

Lees de hele bespreking van Desesperanza hier
.

Beluister de cd op Spotify
.

Salvadora Robot
In 2014 komt Salvadora Robot uit. Ben Ackermans recenseert deze keer: 'Gekte van het fijne soort regeert opnieuw op de opvolger van Desesperanza, de plaat die de Colombiaanse zanger, gitarist en elektronica-speelvogel in 2012 als visitekaartje op tafel knalde. Basis is vrijwel steeds een laag van diepe trommels en/of ratelende percussie. Daar bovenop spreidt Alvarez een arsenaal aan vervormde gitaren, jankende orgeltjes, bliepjes en riedeltjes uit. En een dwaze stem.'  

Lees hier de hele bespreking

En beluister het album op Spotify




De liveband

Het eenmansproject komt natuurlijk als volledige band naar het Patronaat in Haarlem, die het concert afficheert als 'tropical vintage madness'. Waarvan akte!

Bekijk hier een aantal livevideo's van de band in de videoplaylist die we maakten
.

En luister op het Mixed Spotify-kanaal naar onze playlist 'Colombia Scene' met albums van Merdian Brothers, Los Pirañas, Frente Cumbiero en Ondatrópica.

www.soundwayrecords.com/artist/meridian-brothers
 - inclusief soundcloud audio

www.meridianbrothers.com

Concerten 2014
do 23 oktober: TivoliVredenburg, Utrecht
zo 25 oktober: Vera, Groningen


Concerten 2013
donderdag 12 december, Bar du Matin, Brussel
vrijdag 13 december, State X Forms, Paard van Troje, Den Haag
zaterdag 14 december, Club MM, Merleyn, Nijmegen

zondag 28 april: Patronaat, Haarlem
Bestel hier je tickets.


 


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024