Tinariwen
Cachao
Los Tigres del Norte
Maná
Tinariwen wint Grammy wereldmuziek Maná, Cachao en Los Tigres del Norte eveneens winnaars maandag 13 februari, 2012

De Malinese woestijnrockgroep Tinariwen heeft zondag 12 februari in Los Angeles de Grammy Award in de categorie World Music in de wacht gesleept. Andere winnaars in de wereldmuziekhoek op de 54ste uitreiking van de muziekprijzen zijn Maná, Los Tigres del Norte, en de legendarische, in 2008 overleden latinbassist Cachao.


De beroemde Cachao won met de postume cd The Last Mambo de Grammy voor Best Tropical Album. De Mexicaanse rockers van Maná vielen in de prijzen in de categorie Best Latin Pop, Rock, or Urban Album, Los Tigres del Norte scoorden het best in de categorie Banda or Norteño Album, en Pepe Aguilar won in de categorie Best Regional Mexican or Tejano Album.

Minder categorieën
In de categorie Best Regional Roots Album won de Rebirth of New Orleans, Stephen Marley's Revelation Part I won de Grammy voor beste Reggae-plaat, het beste Bluegrass-album was volgens de Grammy-jury Paper Airplane van Alison Krauss & Union Station, de beste Americana was van Levon Helm en de beste Folk van The Civil Wars.

Tinariwen won met haar album Tassili de nieuwe gecombineerde categorie die voorheen verdeeld was in onder meer traditionele en hedendaagse wereldmuziek. Vorig jaar werd het aantal Grammycategorieën van 109 naar 78 verlaagd. Categorieën die het onderspit dolven zijn onder meer latinjazz, Native American, Hawaïaanse muziek, en zydeco en cajun.

Swingend protest

De beslissing werd maandenlang aangevochten door veel artiesten, waaronder Paul Simon. Musici, vakbondsleiders en fans protesteerden zondagmiddag voor het Staples Centre, waar de Grammy's werden uitgereikt, om de 31 categorieën terug in te voeren. 's Avonds, tijdens de uitreiking, werd er een concert gehouden in de nachtclub Mama Juana's in Studio City, waar Ray Carrion en zijn Latin Jazz All Stars samen met onder anderen Oscar Hernández, John Santos, Bobby Matos en Susie Hansen optraden. De naam: The Not Those Awards All-Star Latin Jazz Jam.

Klik hier voor de volledige lijst Grammy-winnaars.

 

meer nieuws
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024
Een persoonlijke impressie
maandag 29 januari, 2024
Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden
zaterdag 27 januari, 2024