Lucas van Merwijk
Rob van den Bosch
Generation Bass: DJ UMB
Generation Bass: Vincent Koreman AKA Vince the Prince

Awards voor Lucas van Merwijk, Rob van den Bosch en Generation Bass Wereldmuziekprijzen uitgereikt tijdens Dutch Jazz & World Meeting 2010 vrijdag 3 december, 2010

Donderdag 2 december zijn tijdens de Dutch Jazz & World Meeting 2010 in Amsterdam drie wereldmuziekprijzen uitgereikt. Lucas van Merwijk ontving de MCN Global Act Award. Aan Rob van den Bosch werd de MCN Wereldprijs uitgereikt. De MCN World Up! Award ging naar Generation Bass.

Met de wereldmuziekprijzen eert Muziek Centrum Nederland belangrijke krachten in en achter de wereldmuziek en signaleert het nieuw talent. Het is de tweede keer dat deze prijzen worden uitgereikt.

MCN Global Act Award 2010: Lucas van Merwijk
De MCN Global Act Award is bestemd voor een Nederlandse artiest of groep die al geruime tijd toonaangevend is in de wereldmuziek. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van € 5.000,-.

Het juryrapport noemt Lucas van Merwijk ‘een cultureel ondernemer, maar wel een die zich artistiek steeds opnieuw uitvindt en die zijn vele projecten als bordjes in de lucht houdt. Lucas van Merwijk is als muzikant en ondernemer even onstopbaar als zijn stuwende, altijd overweldigende drumpartijen.’

Van Merwijk leidt onder meer de negen man sterke wereldpercussiegroep Drums United en de Cubop City Big Band, en vormt met Aly N’Diaye Rose het slagwerkduo Drumix!. Daarnaast is Van Merwijk docent aan de World Music Academy van Codarts te Rotterdam, afdeling World Music, en aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam.

Lees het interview met Lucas van Merwijk op MixedWorldMusic.com over zijn recente album Que Sensación!
En voor de recensie over de nieuwe cd van Drums United, klik hier.
Klik hier voor de site van Lucas van Merwijk.

MCN Wereldprijs 2010: Rob van den Bosch 
De MCN Wereldprijs is bestemd voor de persoon die gedurende langere tijd op tot de verbeelding sprekende wijze ‘achter de schermen’ heeft bijgedragen aan de ondersteuning, bevordering en/of promotie van de Nederlandse wereldmuzieksector.

Uit het juryrapport: ‘Rob van den Bosch verenigt vele kwaliteiten in één persoon. Zijn energieniveau wordt door velen geroemd. Van den Bosch spreekt zijn talen en is een gedreven netwerker, die elegant mensen met elkaar weet te verbinden.’

Van den Bosch organiseerde met de stichting OYE Listen het Latin Dance Beats Festival en Contrabanda!. Hij initieerde en produceerde muzikale projecten zoals Descarga Amsterdam en Mixed Up Mokum. Van den Bosch is mede-eigenaar van management- en boekingskantoor Earth Beat en initiatiefnemer en voormalig bestuurslid van de Stichting World Music Forum NL.

MCN World Up! Award 2010: Generation Bass
De MCN World Up! Award is bestemd voor een jonge Nederlandse artiest, groep of collectief met veel potentieel en een nieuwe eigen geluid. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van € 2.000,- en een optreden met dvd-opname in het World Music & Dance Center in Rotterdam.

Uit het juryrapport: ‘De toekomst van de wereldmuziek is een adembenemende mash-up, in gang én online gezet door Generation Bass. De Generation Bass-radar faalt nooit en filtert de meest enerverende nummers uit het niet bij te houden wereldwijde aanbod.’

Generation Bass is een weblog dat focust op de cross-over van niet-westerse muziek en dancemuziek. De blog wordt geschreven door de redacteuren DJ UMB and Vincent Koreman, met medewerking van correspondenten uit de hele wereld. Generation Bass organiseert daarnaast concerten tijdens onder meer Lowlands, Incubate en Roskilde. Dit jaar lanceerde Generation Bass een eigen label.

De jury van deze wereldprijzen bestond uit: Oscar van der Pluym (World Music & Dance Center), Elda Dorren (MixedWorldMusic.com), Jaïr Tjong (Melkweg), Co de Kloet (Radio 6) en Njtam Rosie (winnaar MCN World Up! Award 2009).

Voor de volledige programmering van de Dutch Jazz & World Meeting op 2 en 3 december, klik hier.


meer nieuws
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten
donderdag 2 mei, 2024
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024