Goran Bregovic op Esperanzah!
Ojos de Brujo op Esperanzah! en Klinkers
Grupo Fantasma op Klinkers
Hindi Zahra op Dranouter
Getachew Mekuria & The Ex op Esperanzah!
Staff Benda Bilili op Esperanzah! en Dranouter
Carolina Chocolate Drops op Dranouter
Merdan Taplak Orkestar op Klinkers
Toto La Momposina op Esperanzah!
Terrakota op Dranouter en Polé Polé Beach
Baloji op Esperanzah! en Dranouter
België in teken world music in weekend 6 augustus Staff Benda Bilili, Ojos de Brujo, Goran Bregovic en vele anderen vrijdag 30 juli, 2010

Esperanzah!, Klinkers, Polé Polé Beach en Dranouter in één weekend, dat wordt Belgiëtrotten: vier festivals boordevol world music, van 5 tot 8 augustus. Klinkers in Brugge is al even bezig en gaat na dit weekend ook nog even door; Esperanzah!, bij de abdij van Floreffe nabij Namen, trapt af op 6 augustus en sluit zondag 8 augustus; dat geldt ook voor Polé Polé Beach op Strand Zeebrugge; Folkfestival Dranouter opent haar velddeuren al een dag eerder. Alle vier de festivals hebben een indrukwekkende programmering.


Klinkers presenteert op 6 augustus Ojos de Brujo en Grupo Fantasma, Esperanzah! tovert onder meer Staff Benda Bilili, Goran Bregovic, La-33, Totó La Momposina en ook Ojos de Brujo uit z’n hoge hoed, Polé Polé Beach programmeert Terrakota, Zion Train en Orquesta Pageasaya, en Dranouter haalt Los de Abajo, Hindi Zahra, Carolina Chocolate Drops, en ook Staff Benda Bilili. En dat zijn maar enkele van de hoogtepunten.
 

ESPERANZAH!
Voor de negende editie pakt festival Esperanzah! uit met een internationaal, eclectisch affiche dat helemaal beantwoordt aan haar geëngageerde en originele muzikale aspiraties. De namen op het programma zijn al even interessant als opwindend, met de onvermoeibare Goran Bregovic, vertegenwoordigers van de nieuwe klezmerklanken Abraham Inc. featuring David Krakauer, met Fred Wesley & Socalled, en met de fenomenale Barcelonese groep Ojos de Brujo. Rassenvermenging alom en enthousiasmerende verschijningen zoals de jonge Zweedse zangeres Jaqee, de legendarische en betoverende Ethiopische saxofonist Getatchew Mekuria met The Ex, en de fervente panafrikanisten van Dokhandème. Kortom, drie dagen lang schijnen de spotlights meer dan dertig keer op artiesten die enig zijn in hun genre. Lees elders op deze site het interview met Ojos de Brujo.

Afrika en meer bepaald Congo staat dit jaar in de spotlights dankzij drie groepen:

STAFF BENDA BILILI is afkomstig uit Kinshasa en bestaat uit ongelofelijke muzikanten op custom made mobilette-wheelchairs. ‘Benda Bilili’ betekent ‘kijk verder dan het uiterlijk’ of, letterlijk, ‘waardeer wat zich in de schaduw bevindt’. Lees het artikel over Staff Benda Bilili elders op deze site.

BALOJI, de Congolese Belg, is terug, vastberadener dan ooit en met een nieuw album dat bruist van de energie. Op Kinshasa Succursal vinden we nummers die gaan van traditionele Congolese rumba naar Nigeriaanse afrofunk. Deze tovenaar der zinnen neemt ons mee naar het bruisende hart van Congo.

STAFF DES LEADERS, ten slotte, zal te zien zijn met hun onweerstaanbare soukousritmes en Congolese rumba.

Tickets voor het festival online te bestellen via de festivalsite.

KLINKERS
Het cultureel festival Klinkers zet Brugge twee weken op stelten, tussen 30 juli en 13 augustus. In het weekend van 6 augustus zijn het de Burgconcerten die opzien baren met op vrijdagavond 6 augustus Ojos de Brujo en Grupo Fantasma in een double bill.

GRUPO FANTASMA staat wereldwijd bekend als de ‘hardest working latin orchestra’, enigszins verbazend voor een band uit Austin, Texas, maar haar live shows doen de aarde beven op het ritme van funk, mambo, merengue en cumbia. Dit funkorkest was in een niet zo ver verleden de persoonlijke partyband van Prince en kreeg een Grammy-nominatie voor haar album Sonidos Gold.

OJOS DE BRUJO laat met flamenco als vurige hartslag een onstuimig cross-overgeluid horen. Een opwindende flirt met hiphop, dub en rap op het ritme van tabla en cajón, met uitgelaten visuals, live flamencodans en de lichtontvlambare vocaliste Marina Abad, die haar zang fijntjes varieert met bruuske Catalaanse raps. Lees elders op deze site het interview met Ojos de Brujo.

MERDAN TAPLAK ORKESTAR doet op zaterdag 7 augustus van zic spreken. Taplak heeft bekendheid als dj, maar nu gaat de man voor XXL en laat hij zich versterken door een accordeonist en vier blazers, waarmee hij een hels balkanfeest uit zijn mouw zal schudden. Een goed geschudde mix van elektronica, balkanbeats en popklassiekers!

Klik hier voor de festivalsite.

FOLKFESTIVAL DRANOUTER
Folk en omstreken in Dranouter! De zwarte folk van Caroline Chocolate Drops treedt aan (zie het interview elders op deze site), maar ook Anouk, dEUS, Joan as Policewomen, en Solomon Burke featuring Joss Stone. Staff Benda Bilili is een van de trekkers voor het zondagprogramma; zie het artikel elders op deze site.

Dranouter is een prestigieus festival dat in 1975 (!) voor het eerst plaatsvond. Dit jaar duurt het maar liefst vier dagen, vanaf donderdag 5 augustus. Dranouter van dag tot dag:

DONDERDAG 5 AUGUSTUS: Expatriate, James Walsh, Absynthe Minded, en Gorki

VRIJDAG 6 AUGUSTUS: Fool’s Gold, Vaya Con Dios, Paolo Conte, Anouk, Terrakota, Hindi Zahra, Dizzy Mandjeku & Odemba OK All Stars, Baloji, Fillia, The Antler King, en Dez Mona

ZATERDAG 7 AUGUSTUS: Meuris, Joan as Policewomen, Tom McRae, Tindersticks, dEUS, Eduardo Trassierra, Harper Simon, Carolina Chocolate Drops, Nathan Flutebox Lee, Electric Ceili, La Maison Tellier, School is Cool, Het Boek van Troet, Jan Desmet & Kim Duchateau, DEREK, Handcrafted, Emily Portman, Tsiganisation Project, en Satanic Samba

ZONDAG 8 AUGUSTUS: Daan, Nouvelle Vague, Staff Benda Bilili, Solomon Burke & The Souls Alive Orchestra with Special Guest Joss Stone, The Pogues, Derroll’s Dream, Rob Sawyer, Isbells, Hope Sandoval & The Warm Inventions, La Bottine Souriante, Los de Abajo, The Low Impact Show, Sarah Ferri, Saf, Peggy Sue, Biaz, en Sonido del Principe

Klik hier voor de festivalsite.

Polé Polé Beach
De mix van zon, zee en musique exotique is nog steeds onovertroffen. Polé Polé Beach serveert al elf jaar een spetterend menu met ingrediënten om van te smullen: een uniek decor op het strand van Zeebrugge, de beste internationale DJ’s, latin partyvibes, all night long on the beach. Polé Polé: passionele ritmes in het zand, verleidelijke cocktails in de hand.  Na 7 jaar te Knokke nu voor de 5de maal in Zeebrugge. Met onder andere: Terrakota (Port), Zion train (UK), Flip Kowlier, Brainpower (NL), Buscemi, The Love Show (Peter vd Veire), Fhilippe Geubels & de foute Ronny’s, Les Truttes, TLP, Ska 3, Sven Ornelis (Q Music), Sam De Bruyn (Studio Brussel), Cookies & Cream, Pegasayo, Radio Barkas, The Bonanzas, Memphis Maniacs, Green Onions, Tête à tête...and many more

Klik hier voor de festivalsite
 


 


meer nieuws
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten
donderdag 2 mei, 2024
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024