Wereldmuziekpionier Charlie Gillett (1942-2010) Engelse radiomaker en schrijver overleden donderdag 18 maart, 2010

Van zijn afstudeerscriptie aan Columbia University tot zijn laatste programma’s op BBC Radio 3 was Charlie Gillett een muziekjournalist in hart en nieren. Als wereldmuziekpionier en trendsetter introduceerde hij bijvoorbeeld Youssou N’Dour, Salif Keita en Mariza, maar ook Elvis Costello en Dire Straits bij het Engelse publiek. Immer ging hij op zijn intuïtie en smaak af. Op woensdag 17 maart stierf hij na een langdurige ziekte.

Die afstudeerscriptie – over de geschiedenis van rock ’n’ roll – werd in 1970 gepubliceerd als boek en Gillett kreeg een column in het blad Record Mirror. Er verscheen een nieuw boek, over platenmaatschappij Atlantic Records. Maar in 1972 begon de ware roeping van Charlie Gillett vorm te krijgen, met het radioprogramma Honky Tonk, dat hij zes jaar zou maken.

Met zijn partner Gordon Nelki richtte hij het label Oval Music op, waarmee hij niet alleen cajunmuziek populariseerde in Engeland, maar ook hits had zoals het nummer Lucky Number van Lene Lovich, Paul Hardcastle’s 19, en Would You...? van Touch and Go. Later bracht hij ook jaarlijks een compilatiealbum uit met nieuw te ontdekken wereldmuziek.

Zijn radiocarrière bracht Gillett door bij de BBC en bij Capital, haar commerciële collega. Vanaf eind jaren zeventig begon hij veel wereldmuziek te draaien. Zijn show A Foreign Affair wordt genoemd als een van de grondleggers van de term world music. Hij kreeg de Sony Gold Lifetime Achievement Award en The John Peel Award for Outstanding Contribution to Music Radio van de Britse Radio Academy. Zijn laatste show – die hij co-hostte – was World on 3 op BBC Radio 3. Charlie Gillett is 68 jaar geworden.
 

Beluister hier de pingpongsessie (een van Gilletts vaste formats) die Charlie Gillett tijdens Amsterdam World met Stan Rijven deed tijdens de Beyond Media Lounge (voorganger van de Mixed media Lounge).

Charlie Gilletts eigen site: www.charliegillett.com



meer nieuws
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten
donderdag 2 mei, 2024
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024