Feestelijke cd presentatie Cantorias in het Bimhuis zondag 17 december, 2023

De cd presentatie van Cantorias in het uitverkochte Bimhuis was buitengewoon feestelijk. De vier zangeressen, Lilian Vieira, Femke Smit, Ana Serierse en Nina Rompa, zetten met de vier musici Breno Virícimo (basgitaar), Lucas Santana (dwarsfluit, klarinet, percussie), Udo Demandt (drums) en Daniël de Moraes (gitaar) een heerlijke Braziliaanse show neer, niet alleen met de dertien tracks van het album maar ook met nummers van Joyce Moreno, João Bosco en Chico Barque.


door Rik van Boeckel (tekst en foto’s)

Sowieso bracht Cantorias naast eigen liederen ook covers van het album naar het podium. Het concert begon met Berimbau van Vinicius de Moraes en Baden Powell. Udo Demandt tikte af, net als bij alle andere liederen. De combinatie met de close harmony van de vier zangeressen, de gitaarsolo van Daniël de Moraes en het pakkende spel op de basgitaar door Breno Virícimo zorgde meteen voor een aangename Braziliaanse sfeer. Lucas Santana begon op de conga’s en ging daarna over op dwarsfluit. Tijdens het concert wisselde hij fluit, klarinet en percussie met elkaar af.

Ingetogen en dromerig
Prachtige fluittonen liet Santana ook daarna horen in Aldeia de Ogum van Joyce Moreno en in Tudo Que Você Podia Ser. De ingetogen en dromerige zang van Ana, Lilian, Nina en Femke in het subtiele lied Tempestade stimuleerde een deel van het publiek om zachtjes mee te zingen. Op het album staan een snelle en langzame versie van Me Deixa Em Paz. Live begon Cantorias met de langzame versie, een voorbeeld van klassieke Braziliaanse muziek. Daarmee werd een zachtmoedige sfeer opgeroepen. En net als na de vorige liederen werd door het publiek zeer enthousiast gereageerd

Muzikaal gebed
De Frente Pro Crime van João Bosco staat niet op het album, maar het was wel bijzonder om de uitvoering van Cantorias live te horen. Het daaropvolgende lied, Reza van Edu Lobo, werd aangekondigd als een muzikaal gebed en klonk aanvankelijk behoorlijk ontroerend. Hier speelde Lucas Santana klarinet. Daarna volgden nog twee liederen van het album, zoals Canta, een levendige ode aan de samba, en de snelle versie van Me Deixa Em Paz met zeer swingend drumspel door Udo Demandt.

Ode aan het verzet tijdens de dictatuur
Chico Barque’s Roda Viva staat niet op het album, maar Apesar de Você van Chico Barque wel. Roda Viva behandelt het verzet tijdens de Braziliaanse dictatuur en werd fraai gezongen door Breno Virícimo. Lilian Vieira’s lied A Deusa E O Mar (godin van de zee) kreeg net als de andere liederen een sterke en gevarieerde behandeling. Na Quadras de Roda en Flor de Fogo werd de cd officieel gepresenteerd en werden door Ana Serierse dankwoorden uitgesproken aan onder meer John Weijers van Zennez Records en Roeland Jacobs van de Wedgeview Studios, waar het album is opgenomen.

Tijdens de stukken die volgden, zoals de openingstrack Baianá en Feminina, stond het publiek op om te dansen en bleef dat doen tijdens de zeer verdiende toegift Apesar de Você.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


meer nieuws
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten
donderdag 2 mei, 2024
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024