Bij hullie, in de Jordaan Dieter van den Bergh - donderdag 4 december, 2014

accordeon


Wereldmuziek
 (zie ook volksmuziek) is muziek die terug te leiden is tot een bepaalde bevolkingsgroep of land. Volgens Wikipedia. 

Nemen we de Jordanezen ook als ‘een bepaalde’ bevolkingsgroep, dan is Ik Gun Je Heus Je Borreltje Wel van Tante Leen in de meest zuivere zin ook ‘wereldmuziek’.

Dus toog deze provinciale verslaggever van ver onder de rivieren afgelopen weekend naar café ’t Mannetje in de Jordaan om wat Amsterdamse exotica op te snuiven. Nu het nog kan. Want live-muziek in de Jordaan, het schijnt uit te sterven.

Het live-bal in ’t Mannetje, elke eerste zondag van de maand, is een goed bewaard geheim, zo wordt gefluisterd. Al kom je bij Café Lowietje ook nog aan je trekken, zal de kenner meteen roepen. “En bij Thalia kun je zelfs dansen!”

Dansen bij ’t Mannetje zit er niet in. Simpelweg te klein. De enige plek op de vloer wordt deze zondag ingenomen door muzikanten, traditiegetrouw het Rembrandt Duo, bestaande uit de vingervlugge accordeonist Eddy Hoorenman en drummer Huub Eikenboom, twee oud-leden van het Manke Nelis Trio. Het duo speelt op zo'n avond zes uur lang, vrijwel non-stop, en laat zich bijstaan door iedereen die met een instrument binnenloopt, of kan zingen, mits die het Amsterdams repertoire maar kent.

Vanavond zijn dat onder meer een saxofonist ('Henk'), contrabassist Emiel Schoonhoven en de zangeressen Tante Annie (90) en Tiny den Ouden. Ook dichter Jan Kal werpt zich hier regelmatig op als performer, maar laat zich vanavond niet spotten.
Wel tientallen stamgasten, die genieten van de ongedwongen sfeer, omringd door de Groten der Aarde aan de muur zoals daar zijn: André Hazes, Willlie & Willeke Alberti, Johnny de Mol en Johnny Meijer.

 

 johnny

 Johnny Meijer

 

Eigenlijk kwamen we voor die laatste, onovertroffen accordeonvirtuoos. Of beter gezegd: voor zijn geest, die twintig jaar na zijn dood schijnt rond te waren in het ook al niet meer zo jonge lijf van leerling en vriend Eddy Hoorenman.

Na de nodige zwijmelpotpourri’s kwam Eddy dan toch op stoom. Alleen was toen net de accu van onze camera leeg. Gelukkig hebben we Edwin Dijkhuis nog, die precies dat staaltje onovertroffen Mokumse wereldmuziek wist te vangen waarvoor wij helemaal uit het zuiden waren afgezakt.

Op de video hieronder zien we gastmuzikant en groot talent Daan de Groot in 't Mannetje in de de weer met Eddy en drummer Huub.
Wel, oordeel zelf. Denk even beyond de geluidskwaliteit, maar denk: bier, Bols en bitterbillen en wereldse accordeonklanken.

 

 


meer blogs
Ton Maas - 17 september, 2023
Ton Maas - 10 augustus, 2023
Ton Maas - 10 juli, 2023
Ton Maas - 20 januari, 2023
Ton Maas - 24 november, 2022
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022
Ton Maas - 29 augustus, 2022
Ton Maas - 22 augustus, 2022
Ton Maas - 13 augustus, 2022