Egeische blues & vintage Balkan Dieter van den Bergh - maandag 16 september, 2013

2

Je zou kunnen gaan denken dat we hier goed betaald krijgen om steeds weer positief te schrijven over het Berlijnse Asphalt Tango.

Was het maar waar!

Al is het niet altijd briljant wat dit balkan-gipsy-label voorschotelt, soms zelfs regelrechte bagger
Maar een binnenkort te verschijnen release van een nieuwe aanwinst van het label willen we u niet onthouden: Cigdem Aslan.

Cigdem [Cheedem] Aslan woont in Londen, groeide op in Istanbul met Koerdisch-alevitische ouders en zingt hier onder meer Griekse rebetiko uit de jaren twintig. Hoe dat allemaal precies zit, kunt u hier prima nalezen. De etnische smeltkroes levert in elk geval een krachtig debuut af (Mortissa), vol orientaalse smyrniac en intense rebetiko, opgedragen aan de 'mortissas' (sterke, onafhankelijke vrouwen) tijdens de protesten op het Taksim-plein in Istanbul.

Op 11,12 en 13 oktober presenteert ze haar plaat tijdens drie intieme concerten in de Vortex Jazz Club in Londen.

3

Dan nog een miniatuurtje uit de Asphalt Tango-stal, in de nasleep van het album Stand Up, People (i.s.m. het Londense Vlax Records): twee vintage tracks van Queen of the Gypsies Esma Redzepova verschenen op limited edition-single. Op de A-kant het door een jakkerend orgel voortgedreven Durdevan, Durdevan en op de B-kant het bezwerende Abre Babi Sokerdzan, met een piepjong meisje Esma. De single is wel erg limited, naar verluidt zijn er nog 25 copies over in de shop van Asphalt Tango. 

Die shop mag u dan wel weer zelf zoeken op het WWW, maar doe het wel snel als je dit stukje zwarte goud tenminste binnenkort op je eigen draaitafel wil laten swingen.

 

 


meer blogs
Ton Maas - 17 september, 2023
Ton Maas - 10 augustus, 2023
Ton Maas - 10 juli, 2023
Ton Maas - 20 januari, 2023
Ton Maas - 24 november, 2022
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022
Ton Maas - 29 augustus, 2022
Ton Maas - 22 augustus, 2022
Ton Maas - 13 augustus, 2022