Mixed Media Lounge op Music Meeting opent zaterdag 18 mei met interview en mini-concert Cedric Watson Cedric Watson - cajuncowboy met een missie woensdag 15 mei, 2013

Dit Pinksterweekend vindt de Music Meeting in Nijmegen plaats! Het festival begint zaterdagmiddag 18 mei en duurt tot zondagavond 20 mei, om tien uur 's avonds. MixedWorldMusic is drie dagen lang aanwezig in de Mezzo tent met de Mixed Media Lounge, waar samen met de VPRO interviews en mini-concerten met de festivalartiesten plaatsvinden. Zaterdag om 15.30 uur opent Cedric Watson het programma in de Mixed Media Lounge.


Cedric Watson uit Louisiana mengt stuwende Franstalige cajun en zydeco tot vernieuwende trance en danslust opwekkende muziek. Met zijn band Bijou Creole speelt hij zondag 19 mei om 16.15 uur op het Mondo-podium. Zaterdag 19 mei om 15.30 uur opent hij het programma van de Mixed Media Lounge op het Mezzo podium, met een interview door Koen Schouten en een mini-concert met zijn wasbordspeler Desiree Champagne.

Cedric Watson
Cajuncowboy met een missie

door Dieter van den Bergh
- eerder verschenen in de Music Meeting-bijlage van de VPRO Gids van 20 april (Special 2013 door Music Meeting i.s.m. VPRO)

De dood van zydecokoning Clifton Chenier veroorzaakte in 1987 een aardbeving in het muzikale landschap van Louisiana. De strijd om de troonopvolging zorgde voor een nieuwe lichting cajun- en zydecobands en een fikse revival van deze dansmuziek. De naschok was tot hier te voelen. En hoe. Nederland ging massaal aan de cajun en zydeco, aangevoerd door nota bene de Nijmeegse trekzakspeler Mark Söhngen en zijn Captain Gumbo, in 1990 zelfs goed voor een Top 40-hit met het opgepimpte Allons à Lafayette.

Toppers uit de VS, zoals Eddy LeJeune, zoon van cajunpionier Iry, werden overgevlogen voor concerten. De hausse hield een paar jaar stevig aan, daarna werd de 'kajoen & zaaidéko' weer feestelijke exotica uit een ver verleden.

Naar Lafayette, hart van de cajun
In de VS, rond de swamps van Louisiana, ingeklemd tussen New Orleans en Houston, is de muziek nooit weg geweest. Aanvoerder van de nieuwste lichting is Cedric Watson (1983), schatplichtig aan zowel Chenier als de LeJeunes. De accordeonist, violist en zanger wordt in 1983 geboren in het Texaanse gehucht San Felipe, en roeit op met blues, soul, country en hiphop, onder de (armoedige) vleugels van zijn oma. Van haar krijgt hij op z'n achttiende een tweedehands viool van 75 dollar en een stapeltje platen: cajun en zydeco.

Het klikt tussen de jonge Cedric en de Franstalige muziek. Zodanig dat hij op z'n twintigste verhuist naar Lafayette, hart van de cajun. Hij gaat in de leer bij veteranen en sluit zich aan bij cajun-act The Pine Leaf Boys, de jongste band ooit op het roemruchte rootslabel Arhoolie. In 2008 verlaat hij de groep en levert het solodebuut Eponymous af. Voor de opvolger, L’Ésprit Créole (2009) richt hij met een bassist, gitarist, drummer en – uiteraard – een wasbordspeler de band Bijou Creole op. In 2010 wordt Creole Moon - Live from Blue Moon Saloon uitgebracht, die net als de voorganger voor een Grammy genomineerd wordt. Een jaar later volgt – aangevuld met sax en klarinet – het caleidoscopische Le Soleil Est Levé.

Smeltkroesmuziek
Watson onderscheidt zich met zijn gepeperde, bijna agressieve geluid en het feit dat hij de meeste songs zelf schrijft, maar meer nog door zijn – zeker in bakermat Louisiana zeldzame – mix van stijlen. Als een onverschrokken muzikale cowboy mengt hij cajun, een blanke smeltkroes van Europese polka’s en walsen en Amerikaanse hillbilly, met zydeco, de stevige Creoolse tegenhanger, voortgedreven door rhythm & blues en spirituele Afrikaanse polyritmiek. Het resultaat is progressieve, poppy dansmuziek met een flinke vleug nostalgie.
Met zijn vernieuwende, opwindende geluid oogst hij niet alleen lof in de VS. Ook in Haïti, bijvoorbeeld, een land dat hij bewust opzoekt. Want Cedric Watson heeft ook een missie. Een pan-Creoolse. Hij wil zijn muziek exporteren, langs de weg terug van de Afrikaanse diaspora, via de Cariben naar andere ‘homelands’ in West-Afrika. ‘Ik wil de Creoolse cultuur van Louisiana presenteren aan Creolen in de rest van de wereld.’

Music Meeting en Mixed Media Lounge
Het wordt de 29ste editie van Music Meeting, in het Pinksterweekend van 18 t/m 20 mei 2013. Park Brakkenstein in Nijmegen zal drie dagen in het teken staan van internationale muziek, met onder anderen Nynke, Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba, Ondatrópica, Hanggai, Ebo Taylor, Lenine & Martin Fondse Orchestra, Dafnis Prieto Proverb Trio, Charanjit Singh, Teta, Jupiter & Okwess International, Cedric Watson & Bijou Créole, Sam Lee, Mark de Clive-Lowe, en Koffie. Veel van de festivalartiesten komen net als vorige jaren naar de Mixed Media Lounge voor interviews en korte akoestische concerten; een project van MixedWorldMusic en de VPRO.

 
Tijdens de drie dagen Music Meeting organiseren MixedWorldMusic en de VPRO de Mixed Media Lounge: interviews en korte concerten met de festivalartiesten. In VPRO's De Zaterdagavond op Radio 6 zullen reportages vanuit de Mixed Media Lounge uitgezonden worden.

DRIE DAGEN PROGRAMMA MIXED MEDIA LOUNGE IN DE MEZZO TENT

ZATERDAG 18 MEI - MIXED MEDIA LOUNGE

za 18 mei 15.30
Mixed Media Lounge (MML): Cedric Watson 
Interview en mini-concert Cedric Watson in Mixed Media Lounge – interview door Koen Schouten

za 18 mei 17.30
Mixed Media Lounge (MML):  Brassafrik & King Ayisoba 
Interview en mini-concert in de Mixed Media Lounge met Brassafrik & King Ayisoba – interview door Dieter van den Bergh

za 18 mei 18.00
Mixed Media Lounge (MML): Jupiter Bokondji
Interview in de Mixed Media Lounge met Jupiter Bokondji en mini-concert met zijn Okwess International – interview door Koen Schouten

za 18 mei 19.30
Mixed Media Lounge (MML): Nynke
Interview en mini-concert in de Mixed Media Lounge met Nynke en haar gitarist Manuel Cazas – interview door Ton Maas

za 18 mei 20.00
Mixed Media Lounge (MML): Mark de Clive-Lowe
Interview en mini-concert in de Mixed Media Lounge met Mark de Clive-Lowe en bandleden – interview door Koen Schouten

za 18 mei 21.45
Concert: Haytham Safia & Friends
Concert Haytham Safia, Osama Mileegi en Bram Stadhouders met inleidend interview door Dieter van den Bergh


ZONDAG 19 MEI - 1STE PINKSTERDAG
 - MIXED MEDIA LOUNGE

zo 19 mei 14.00
Mixed Media Lounge (MML): Sam Lee
Interview en mini-concert in de Mixed Media Lounge met Sam Lee & Friends – interview door Ton Maas

zo 19 mei 14.30
Mixed Media Lounge: Proverb Trio
Interview in Mixed Media Lounge met Dafnis Prieto, Kokayi en Jason Lindner – interview door Kevin Toma

zo 19 mei 16.15 
Mixed Media Lounge (MML): Joe Driscoll & Sekou Kouyaté
Interview en mini-concert in de Mixed Media Lounge met Joe Driscoll & Sekou Kouyaté – interview door Kevin Toma

zo 19 mei 16.45
Mixed Media Lounge (MML): Lenine & Martin Fondse
Interview en mini-concert in de Mixed Media Lounge met Lenine & Martin Fondse – interview door Frank Jochemsen

zo 19 mei 19.00
Mixed Media Lounge (MML): Jamie Smith
Interview en mini-concert in de Mixed Media Lounge met Jamie Smith’s Mabon – interview door Frank Jochemsen

zo 19 mei 19.30
Mixed Media Lounge (MML): Ebo Taylor & King Ayisoba
Interview en mini-concert in de Mixed Media Lounge met Ebo Taylor & King Ayisoba - interview door Bas Springer

zo 19 mei 21.30
Concert Teta
Concert Teta met inleiding door Bas Springer


MAANDAG 20 MEI - 2DE PINKSTERDAG
 - MIXED MEDIA LOUNGE

ma 20 mei 14.45
Mixed Media Lounge (MML): Laïla Amezian en Anja Naucler & Paolo Damiani
Interview en mini-concert in Mixed Media Lounge met celloduo Anja Naucler & Paolo Damiani en Laïla Amezian – interview door Ton Maas 

ma 20 mei 15.15
Mixed Media Lounge (MML): Jam de la Crème
Interview in de Mixed Media Lounge met Evelien Zwart en Lucas Dols voorafgaand aan Jam de la Crème in Mondo – interview door Jaap Boots

ma 20 mei 17.00
Mixed Media Lounge (MML): Eddy and the Ethiopians
Interview en mini-concert in de Mixed Media Lounge met Eddy and the Ethiopians – interview door Jaap Boots

ma 20 mei 17.30 
Mixed Media Lounge (MML): Ondatrópica
Mini-concert in de Mixed Media Lounge met Ondatrópica en interview met Will Holland aka Quantic en Mario Galeano door Jaap Boots

ma 20 mei 19.15
Concert: Etsuro Ono & Shunsuke Kimura
Concert Etsuro Ono & Shunsuke Kimura met inleiding door Ton Maas


VPRO Gids Special
Als je meer artikelen over en interviews met de festivalartiesten wilt lezen: in de VPRO Gids van 20 april vind je een uitgebreide bijlage. Klik hier als je de bijlage online wilt lezen, of downloaden.

 


meer nieuws
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024
Een persoonlijke impressie
maandag 29 januari, 2024
Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden
zaterdag 27 januari, 2024