Muyei Power - Sierra Leone in 1970s USA26 juni, 2014


Soundway / Xango

Sierra Leone is een van de minst gekende landen van West-Afrika. Ja, we kennen het van wrede taferelen zoals afgehakte hoofden op spiezen en van de verwoestende burgeroorlog. En wellicht dat de naam Charles Taylor ook nog ergens een belletje doet rinkelen. Op muzikaal gebied druppelt er tegenwoordig echter weinig interessants uit het land de westerse wereld binnen. Terwijl dat in het verleden wel anders was. Denk bijvoorbeeld aan de palmwine highlife van S.E. Rogie, of de pionier van de afrofunk, Geraldo Pino. Daar mogen we nu een nieuwe naam aan toevoegen: Muyei Power.
De naam zegt het al. Muyei Power combineert een ruimtelijke, jengelende rockgitaar met voortstuwende bas, krachtige vocalen en knallende, hoogfrequente percussieritmes. Invloeden uit de afrobeat, afrofunk, afrolatin en uit Congo zijn duidelijk te herkennen in de diverse nummers.
Met het energieke Wali Bena zet Muyei Power direct de toon. De band blijft stevig doorgrooven tot aan het einde van de plaat, met als enige rustpuntje de opening van het afrolatin-achtige Be Patient. Sierra Leone in 1970s USA is een opzwepende, verhitte workout, een glimp van hoe de afroscene van Sierra Leone geweest moet zijn geweest in de zeventiger jaren. Tjemig, wat had ik graag een optreden van Muyei Power in Freetown mee willen maken. (Francis de Souza)


Beluister de cd op Spotify

 
«« terug naar overzicht