Los Pirañas - Toma Tu Jabón Kapax15 maart, 2013

Vampisoul / Sonic Rendezvous

Ik weet niet wat er allemaal in de Colombiaanse lucht zit, maar het gist en borrelt al jaren in de nationale muziekscene aldaar. Elk jaar wordt de wereld getracteerd op enkele verrassende topacts. Waren het de laaste jaren groepen als Bomba Estereo, Calambuco, Puerto Candelaria en good old Anibal Velasquez – om er slechts enkele te noemen –, nu klopt een hele horde tropical music bands op de deur, waaronder Los Pirañ
as. Dit trio is een side project bestaande uit leden van de Meridian Brothers, Frente Cumbiero en Ondatropica, en dat is duidelijk te horen. Met de kenmerkende gitaar- en elektronicageluiden van Eblis Álvarez doetToma Tu Jabón Kapax nog het meest denken aan een instrumentale versie van de Meridian Brothers, alleen regeert hier écht de totale waanzin. Tropische ritmes als cumbia, vallenato en champeta worden gecombineerd met inventieve kronkelende baspartijen, stuwende en strakke ritmepatronen, gierende, uit de bocht vliegende electronica en een gitaar die nu eens metalig en dan weer als een immer bewegende springveer klinkt.
Vanaf track 1, het titelnummer, gaat de groep direct helemaal loos. Waar de eerste maten aan de Einstürzende Neubauten doen denken, verandert dat ritme gaandeweg in cumbia en balkan, gelardeerd met zenuwachtige morsecode-technobliepjes en andere driftige elektronica, en een wild solerende bas. In Lambada de Oceanía, África y América neemt men wat gas terug. Hierin wordt een dubritme gepaard aan een gitaarriedel die erg doet denken aan Grace Jones' I've Seen That Face Before. In het nerveuze Champeta de la Corrupción y La Desgana gaan echter alle registers weer open: elastische lawaaiige gitaarpartijen en een sissend en gillend elektronica extravaganza, gesteund door een basis van opgewonden baslijnen en retestrakke maar rusteloze drumritmes.
En zo jaagt het nog negen nummers door. BambiPipetas de Gas y DinamitaMonstruo Prometedor; enzovoort, enzovoort, het is één groot frenetisch feest. En dan is er ook nog een korte verborgen track, wellicht getiteld Campesino Loco, met wat meer rechttoe rechtaan reggaeton en sterke raps. Toma Tu Jabón Kapax is een snelkookpan vol muzikale creativiteit, en hiermee bewijst Los Pirañas tot de absolute voorhoede van de hedendaagse música tropical te behoren. Wolt Ihr den Totalen Wahnsinn?! Ja!!! (Francis de Souza)

Beluister de cd op Spotify
.



Koop het album bij Xango.

«« terug naar overzicht