Teun Creemers - Naamu7 april, 2023

Bassist Teun Creemers heeft de crème de la crème van de Malinese muziekwereld gevraagd mee te werken aan zijn nieuwe album Naamu, ondersteund door fantastische drummers, percussionisten en blazers uit Nederland. Resultaat: muziek die klinkt als de beste platen van Salif Keïta, met basspel dat op unieke wijze de lijnen pakt die normaal gesproken op de Marokkaanse guembri of de Malinese bas-n’goni worden gespeeld. Akelig virtuoos en ritmisch complex, maar oh zo mooi.
De basis van Naamu is in Nijmegen opgenomen, de Malinese bijdragen zijn in Bamako vastgelegd. Zangeres Kankou Kouyaté neemt de meeste zangpartijen voortvarend voor haar rekening. De samenzang met de andere drie Malinese zangeressen is betoverend. En dan zijn er nog de kamele n’goni partijen van Harouna Samake, die overal doorheen vlinderen. 
Musoya begint met een schitterend intro van bas en stem, voordat de band invalt met de excellerende ritmesectie, bestaande uit Yorán Vroom, Yariv Vroom en Fantison Araby O’Bryan, die ook op drie andere tracks te horen is. Mijn favoriet van het album: de openingstrack À Nyininka met die sublieme baslijn. Nog nooit zoiets uit een basgitaar horen komen! (Erk Willemsen)

 
«« terug naar overzicht