Gabriella Ghermandi - Ethiopia, Celebrating Emperor Tewodros II1 september, 2016

ARC / Music & Words

Zangeres Gabriella Ghermandi (Addis Ababa, 1965) woont sinds 1979 in Italië en is naast vocaliste ook auteur. Uit haar jeugd in Ethiopië herinnert ze zich de levendige Piassabuurt in Addis, waar de buurvrouw van haar moeder Griekse rebetika draaide. Traditionele azmarimuziek en zogenoemde 'war songs' plus de Congolese muziek zorgden voor verdere inspiratie in die tijd.
Met dit album wil Ghermandi een eerbetoon bieden aan Atse Tewodros (1818-1868), de Ethiopische keizer die zijn land in de eeuw van kolonisatie wist te vrijwaren van buitenlandse overheersing. De muziek is te typeren als verleidelijk, op een verraderlijke manier. Aanvankelijk kwam dit me voor als restaurantmuzak, maar keer op keer zette ik toch de cd weer op. Er zit een onderkoelde spanning in dit alles die blijft fascineren, bijvoorbeeld in de subtiele ornamentaties die de pianist aanbrengt. Ghermandi's stem is niet geheel feilloos, maar dat geeft de muziek een zekere rafeligheid die ze goed kan gebruiken.
Rake woorden van Ghermandi in de liner notes: 'Music doesn't mean politics but goes into politics, into building a society, into one's life. Music is a way of providing a vision of a possible (or impossible) future.' (Jaïr Tchong)

«« terug naar overzicht