Zambia Roadside 2: Tonga, Ila, Lozi, Leya, Aushi, Bemba - Various artists17 juni, 2013

SWP

Trapgevelhuisjes sieren de hoes van Zambia Roadside 2. Het lijkt de positie van de in Nederland woonachtige maar in Zambia geboren labeleigenaar Michael Baird te symboliseren. 
Al jaren zet hij zich in om de overvloedige maar onderschatte en onbekende muziektradities uit zijn geboorteland te propageren. Op Zambia Roadside 2 spat de muzikale rijkdom er inderdaad aan alle kanten af, soms letterlijk. Wie de meedogenloos voortstuwende, complexe en superstrak swingende drumpatronen van The Hachangaa Squad en de Tusole Band hoort, is geneigd besmuikt zijn eigen trommels direct voor altijd aan de wilgen te hangen. Minder heftig maar niet minder briljant is de Ngoma Roots Band. Dit jonge kwartet op drums en silimba (xylofoon) paart een lichter, meer open geluid aan een onweerstaanbare groove. Hun sluipende, hypnotiserende Nipanike zou zo door kunnen gaan voor een akoestische Konono No 1-track.
Dat laatste geld ook voor het geniale Kuomboka van de 78-jarige silimba-maestro Crispin Mutanuka, dat zich quasi-hortend en stotend een weg door de tijd baant. De oudere heren laten sowieso horen hoe fris, vitaal en hedendaags hun bezwerende muziek eigenlijk klinkt. De drie nummers op de kalumbu (muziekboog, beter bekend onder zijn Braziliaanse naam, berimbau) zijn fenomenaal: het expressieve Tulumbe Mwami van Enock Mbongwe Haciwa, het meer introverte Saansa Cisanse van Chris Haambwiila, en het levendige Ndayeya Mbwakeenda Taata van Nambuka Chileka.
Snaarinstrumenten en percussie komen tenslotte samen in de opwekkende, tradimoderne afsluiter Chiyongo Tabateba van de Mansa Visual Art Band, gespeeld op twee gitaren, een babbaton bas, fluitjes, drums en een fietswiel. 'You will come away happier after hearing this wonderfully honest music', roept Michael Baird ons vanaf de cd-hoes toe. Klopt helemaal. Geen beter recept tegen de huidige Europese treurnis dan een flink shot Zambia Roadside 2. Het maakt je rijker. (Francis de Souza)

Beluister de cd op Spotify.





Koop het album bij Xango.

«« terug naar overzicht