Pop Yeh Yeh: Psychedelic Rock from Singapore and Malaysia 1964-1970 - Various artists9 juni, 2013

Sublime Frequencies / Xango

Degene die in Singapore en Maleisië in de sixties de term 'Pop Yeh Yeh' muntte moet wel de moeder aller marketeers zijn. Denk aan She Loves You van The Beatles. En denk met name aan het refrein Yeah! Yeah! Yeah!. Welnu, veel duidelijker kun je een genre niet duiden. Maar er was een band met een nog veel grotere impact op de toenmalige jeugd aldaar... Cliff Richard & The Shadows.
Pop Yeh Yeh grossiert dan ook in surfachtige poprock, maar dan wel gezongen in het Maleis. Het moet gezegd, het grootste deel ervan zijn solide, melodieuze songs, die behoorlijk lang in je hoofd blijven door echoën, zoals het smartelijke Aku Kechawa van Roziah Latiff, het kort maar krachtige Jangan Goda van Afida Es, het Beatle-eske Oh Ya Ya van Rajah Ahmad, en het luchtige Bersiar Siar van Fabians Boys. Daarnaast bevat Pop Yeh Yeh nog enkele psychedelische rocktracks. Adnan Othman levert met de orgelgedreven opener Budi Bahasa en het ophitsende Revolusi – waarin de gitaar rond zoemt als een muskiet – twee knallers af. Maar ook het hoekige Ayah, Kini Aku Bercinta van Nur Azilah en het gruizige Temasah Ria van M. Said komen door de ballotage. Natuurlijk zijn er ook lokale invloeden. In Jauh Pandangan van Halim Yatim prevaleren duidelijk Indiase en islamitische elementen, en Bertemasha van Zaleha Hamid is een opwekkende cover van de Bollywoodhit Zindagi Ek Safar.
Goed, de term psychedelic rock uit de subtitel mag nogal overdreven aandoen, Pop Yeh Yeh biedt wel, tezamen met de uitgebreide liner notes (een unicum voor Sublime Frequencies) een onderhoudende blik in een stukje tamelijk onbekende muziekgeschiedenis. Yeh! (Francis de Souza)




«« terug naar overzicht