The Touré-Raichel Collective - The Tel Aviv Session 31 oktober, 2012

Cumbancha

Ondanks de grote onrust in het verdeelde Mali, slagen Malinese muzikanten er nog steeds in interessante samenwerkingsverbanden aan te gaan met andere internationale artiesten. Zo speelde koravirtuoos Toumani Diabaté met de Brazilianen Arnaldo Antunes, en Habib Koité met Eric Bibb uit de VS. Onlangs verscheen The Tel Aviv Session, een door de Israëlische pianist Idan Raichel geproduceerde jamsessie van de Malinese gitarist Vieux Farka Touré, Raichel zelf, en enkele gasten. Die middag in Tel Aviv speelden Raichel en de zoon van Ali Farka Touré elf lange,vooral instrumentale jams, versterkt door subtiele tikjes van Souleymane Kane op een gehalveerde kalebas, en strakke, melodische basloopjes van Yossi Fine. Raichel's oriëntaalse pianospel en Touré's akoestische gitaarlicks vullen elkaar fraai aan, maar geven elkaar ook de ruimte om beurtelings onstuimig te soleren.
In drie toonaangevende tracks laat de Israeliër zijn pianospel klinken als aanrollende, kabbelende of onstuimige golven in de branding van een baai, onder meer in het swingende Experience en in het hoogtepunt Alkataou, tevens het enige vocaal getinte nummer. Net als in het lange openingsnummer Azawade spelen in Hawa ingetogen gitaarloopjes in het begin het spel mee met Raichel's bedachtzame, bijna meditatieve pianoaccenten, maar dan blijkt hun jamsessie ook exploderende momenten te kennen met ruig staccatospel en fikse meppen van Kane aan de percussiekant.
Het valt me op dat Raichel's klaterende pianopartijen op deze spannende cd regelmatig ergens in de verte aan sprankelend koraspel doen denken, maar datzelfde gebeurt ook bij Touré's spel in Le Niger. De Franse harmonicaspeler Fréderic Yonnet leeft zich nog uit met een rauwe, ongepolijste bijdrage aan de hartverscheurende Mali-blues van Touré.
Het is een beetje een open deur, maar deze geweldige groeiplaat laat horen hoe hecht moslims en joden kunnen samenwerken en met een harmonieus resultaat op de proppen kunnen komen. (Pieter Franssen)

Beluister de cd op Spotify.

 


Koop het album bij Xango.

«« terug naar overzicht