Arifa - Anatolian Alchemy14 november, 2012

Mundus / Music&Words

Het is geen woeste lawine die je meesleurt, maar een lieflijk aanrollende branding die je omspoelt, verleidelijk de oren streelt en je meelokt. Zo laat de opening van de nieuwe cd van Arifa zich nog het best omschrijven. Geef je je over, dan word je onthaald op een dromerige reis door een schitterend klanklandschap vol rijk geschakeerde details en subtiele wendingen. Was Beyond Babylon, de eersteling van dit bijzondere kwartet, al niet te versmaden, Anatolian Alchemy stijgt er moeiteloos bovenuit. 
De verwijzingen naar het Midden-Oosten zijn subtieler dan voorheen, want de kanun van Osama Abdulrasol met zijn kenmerkende rollers van klaterend getokkel heeft plaatsgemaakt voor de concertvleugel van Franz von Chossy. Dat levert niet alleen meer warmte in het klankbeeld op, maar dankzij Von Chossy’s spaarzame behandeling van het klavier ook meer transparantie en ruimtelijkheid. Alles op Anatolian Alchemy is perfect gedoseerd en dienstbaar aan het geheel. Dit viertal is de verleiding om indruk te maken met virtuoos gesoleer of gepriegel allang voorbij. Ook in de heftigste passages vliegt niemand uit de bocht; de lastigste breaks en maatwisselingen worden met achteloze precisie uitgevoerd. Maar uiteindelijk valt of staat alles met de composities, en juist die – op twee na allemaal van de hand van rietblazer Alex Simu – zijn van een adembenemende schoonheid. Woorden, en ook sterren, schieten hier hopeloos tekort. Sprakeloosheid is al wat rest. (Ton Maas)

Beluister de cd op Spotify.

Arifa presenteert haar nieuwe cd officieus op zaterdag 29 september in Mezrab, Amsterdam, en officieel op 20 december in het Bimhuis Amsterdam. De Anatolian Alchemy-tour start op 4 november in Deventer. Zie t.z.t. de data in de Agenda, of kijk op www.arifamusic.com.




Koop het album bij Xango.

«« terug naar overzicht