Boi Akih – From And To Infinity8 juli, 2023

Eigen label

Monica Akihary, de kersverse winnares van de Boy Edgar Prijs, en haar muzikale en levenspartner Niels Brouwer, samen sinds jaar en dag de nucleus van Boi Akih, zijn niet vies van uitdagingen. Als instrumenten daarbij qua bereik of nuance tekort schieten, worden ze (vaak eigenhandig) aangepast of zelfs nieuw ontworpen. Het levert steevast avontuurlijke muziek op die ook de luisteraar uitdaagt om vertrouwde muzikale werelden achter zich te laten en mee te gaan op een muzikale verkenningstocht door vaak onontgonnen gebied. Er klinken allerlei invloeden door in de muziek van Boi Akih, maar niet nadat ze grondig zijn gefermenteerd. Ankerpunten zijn de taal waarin Akihary meestal zingt – het Harukunees, de moedertaal van haar vader – en het nooit rechtlijnige muzikale universum van Brouwer. Afgezien van enkele opvallende uitstapjes – een album waarvoor een aantal Engelstalige songs van anderen werd bewerkt en een integrale uitvoering van Händels Messiah voor een wel héél ongewone bezetting – bestaat het repertoire van Boi Akih uit composities van Brouwer met teksten van Akihary. Tot dusver werden voor elk volgend project andere muzikanten uitgenodigd om tijdelijk toe te treden tot Boi Akih, maar de voorlaatste samenwerking met koraspeler Sekou Dioubaté en blokfluitiste Dodó Kis beviel blijkbaar zo goed, dat die beiden opnieuw van de partij zijn. Nieuw is alleen Nora Mulder, die hier verschillende (pijp)orgels bespeelt.
From And To Infinity onderscheidt zich bovendien van andere projecten doordat het een herschepping betreft. Oorspronkelijk schreef Brouwer de muziek voor het bamboefluitorkest van een dorp op het eiland Ambon, waar het werk ook in première ging in een speciaal voor de gelegenheid door de dorpsbewoners gebouwd openluchttheater. Als je een orgel opvat als een verzameling fluiten, kun je zeggen dat Mulder hier samen met Kis die orkestpartij voor haar rekening neemt. Maar als instrument biedt een orgel nog heel andere mogelijkheden, en ook die worden uiteraard benut. Het levert verbijsterende, soms ronduit orgastische klankcombinaties op, zoals in The City, zeker als Akihary er dan ook nog een snijdend scherpe zanglijn dwars doorheen trekt.
From And To Infinity bestaat uit vier lange delen. Dat maakt dat veel afhangt van de spankracht van de composities. Dat die ondanks hun behoorlijk hoge abstractieniveau blijven boeien, komt deels doordat Brouwer en Akihary niet alleen qua rolverdeling maar ook qua evenwicht tussen intellect en emotie een uiterst effectief koppel vormen. Heel ongenuanceerd zou je kunnen zeggen dat terwijl de muzikale ideeën je letterlijk om de oren vliegen, Akihary er met haar warmbloedige en zinderende zang voor zorgt dat ze altijd geaard en voelbaar blijven. Zo simpel zit de wereld natuurlijk niet in elkaar, en die van Boi Akih al evenmin, want ook Brouwer gaat er af en toe met onmiskenbaar genoegen stevig tegenaan, met soms onverwacht funky resultaat. Kortom, nog een schepje bovenop een toch al indrukwekkende staat van dienst. (Ton Maas)





«« terug naar overzicht