Damir Imamovic – The World And All That It Holds5 juli, 2023

Smithsonian Folkways / Music & Words

De Bosnische zanger Damir Imamovic is een man met een missie. Met een bul in filosofie en een achtergrond in de popmuziek is hij een buitenbeentje in de wereld van de sevdah, de Bosnische tegenhanger van de Portugese fado. Hij is echter wel een nazaat van grote sterren in het genre, onder wie zijn grootvader Zaim Imamovic. Met zijn titelloze soloalbum uit 2010 stal Damir voorgoed mijn muzikale hart. Zo intens en schrijnend had sevdah, in mijn oren althans, nooit eerder geklonken. Bovendien legde hij op uiterst subtiele wijze de Turkse wortels van het genre bloot die meestal worden verdonkeremaand. In zijn gitaarspel op die plaat klonk bij vlagen in de verte zelfs een ûd of baglama door.
Sinds Damir de legendarische producer Joe Boyd en diens vrouw Andrea Goertler leerde kennen en met hen bevriend raakte, produceren zij zijn albums. Dat pakte wat mij betreft niet meteen goed uit. Hun eerste gezamenlijke album Singer of Tales was weliswaar een ambitieus project waarvoor een tweetal grootheden uit de jazz (contrabassist Greg Cohen) en de Ottomaanse klassieke muziek (kemenchespeler Derya Türkan) werd ingevlogen, maar maakte desondanks een halfslachtige indruk.
Op The World And All That It Holds horen we opnieuw de muzikanten met wie Damir in 2016 Dvojka opnam, zijn op afstand zwakste album. Des te verrassend is het dat de nieuwe plaat in positieve zin verrast. Het vocale spierballenwerk dat een aantal stukken op het vorige album onverteerbaar maakte, ontbreekt gelukkig. Imamovic kruipt als vanouds onder de huid van de liederen. Behalve Damirs vaste begeleiders, violiste Ivana Duric, basgitarist Mihajlovic en percussionist Nenad Kovacic, vervult Mustafa Santic (bekend van Mostar Sevdah Reunion) een verrassende gastrol op accordeon en klarinet. Dat Joe Boyd een lange achtergrond heeft in de popmuziek, klinkt subtiel door in sommige van de arrangementen en de muziek vaart daar verrassend genoeg wel bij. (Ton Maas)





«« terug naar overzicht