Dieudonné Mondjo & Dydas Hymbila – Masimba Na Ngombi7 mei, 2020

Colophon

Op de muzikale kaart van Afrika is Gabon waarschijnlijk voor velen een lichte vlek. Gelukkig brengt het Africa Museum van Tervuren in samenwerking met Colophon Records harpmuziek uit dit weinig gekende land uit. Dieudonné Mondjo en Dydas Hymbila zijn twee doorgewinterde harpspelers van de Tsongo-stam die de ngombi, een achtsnarige boogharp, bespelen. Deze ngombi begeleidt vocaal repertoire in rituele ceremonies, maar wordt ook bespeeld buiten het ceremoniële kader. Masimba Na Ngombi, 'de stem van de harp', is gevuld met arrangementen van rituele en ceremoniële muziek, en wel van de Bwete (mannelijke initatiegemeenschappen, gebaseerd op het visioen) en van de Ombudi (vrouwelijke therapeutische gemeenschappen, gebaseerd op bezetenheid). Maar omdat de muziek op deze cd in een seculiere context wordt gespeeld geeft dat de harpisten meer muzikale vrijheden. Zo is er soms extra begeleiding op trommels en is het begeleidende zangkoor gemengd, waar het qua muzikale uitvoering normaliter een hengstenbal betreft.
De harp wordt als ritmische begeleiding gebruikt bij gezongen frasen. Op het eerste gehoor lijkt het alsof dit op een bijna improvisatorische manier gebeurt. Ik ben geen musicoloog, maar qua sound doet het mij in enige mate denken aan de muziek van de hofharpisten van Buganda in het huidige Oeganda, hoewel de afstand tussen Gabon en Oeganda enorm is.
Maar pas op! Op het tweede, derde en zoveelste gehoor dringen de zang en het repetitieve frenetische getokkel, zeker in combi met de consequente tegenzang en percussie, onverbiddelijk en langzaam maar zeker je onderbewustzijn binnen en raak je volledig in de ban van deze heerlijk pulserende muziek. Ngwa Dede, Motombi, Mobu, Kombe Guma en hoe al die prachtnummers ook mogen heten, ze blijven na beluistering nog dagenlang na echoën onder je schedeldak, alsof het brein jou er constant aan herinnert dat je de cd nogmaals op moet zetten. Masimba Na Ngombi is uiterst verslavende, trance-inducerende tradimoderne techno waaraan Tiësto en Armin van Buuren nog een puntje kunnen zuigen. Gooi er maar een pilletje in en gaan met die banaan! (Francis de Souza)






«« terug naar overzicht