Refugees for Refuges – Amerli9 juli, 2016

MuziekPublique / Xango

De sarod van Asad Qizilbash uit Pakistan en de stem van de Tibetaanse zangeres Dolma Renqingi lijken in het eerste stuk op deze bijzondere cd al meteen te wedijveren om wie het hoogst kan reiken. Staal op staal verglijdend snarenspel versus minstens zo gestaalde stembanden. Refugees for Refugees is een gelegenheidsformatie van – u raadt het al – asielzoekers die na hun vaak moeizame omzwervingen zijn neergestreken in Brussel en daar in contact kwamen met MuziekPublique, het wereldmuziekpodium dat de wereld het liefst uit de directe omgeving betrekt. De bezetting is indrukwekkend. Achttien muzikanten uit Syrië, Irak, Afghanistan Pakistan en Tibet vormen de kern. Ze worden bijgestaan door een achttal instrumentalisten die of uit België komen of er al vele jaren woonachtig zijn. Van hen zijn de Turkse langhalsluitist Emre Gültekin en de Armeense dudukspeler Vardan Hovanissan wellicht het bekendst vanwege hun succesvolle duoproject Adana.
De muzikanten spelen op Amerli in telkens wisselende combinaties samen, zodat het klankbeeld steeds aangenaam transparant blijft. De toon is uiteraard oosters, maar de uiteenlopende herkomst van instrumenten en stemmen maakt dat de bron zich vaak niet meteen laat vastpinnen. Instrumentale stukken worden afgewisseld met vocale, waarbij opvalt dat naast de Afghaan Mohammad Aman Yusufi en de Turkse gast Nilgün Aksoy de stemmen vooral uit Tibet afkomstig zijn.
Eens te meer toont die bijzondere project aan dat zich onder de vele vluchtelingen die naar Europa komen niet alleen hoog opgeleide professionals als artsen, ingenieurs en architecten bevonden, maar ook getalenteerde musici die niet zelden in eigen land tot de top behoorden. Ze kwamen dus wellicht met een lege maag, maar allerminst met lege handen. Leg daar een instrument in en houd er een microfoon bij, lijken ze bij MuziekPublique gedacht te hebben, zodat de wereld kennis kan maken met deze rijkdom, die vanwege alle ellende maar al te gemakkelijk over het hoofd wordt gezien. (Ton Maas)





«« terug naar overzicht