Niki Jacobs & Pieter Jan Cramer van den Bogaart Treyst10 mei, 2018

Eigen label

Niki Jacobs heeft iets waar ik nooit de vinger op kan leggen maar waarmee ze wel mijn kritisch vermogen onderuit weet te halen. Weerloos ben ik dan. Op zich is haar stem niet eens zo bijzonder en bovendien is ze vaak net iets te braaf en te keurig articulerend - maar ze slaagt er altijd weer in me vol te raken. Ook nu weer.
Het hoesje van haar nieuwe cd Treyst – de vrucht van samenwerking met Pieter Jan Cramer van den Bogaart – zette me bovendien op het verkeerde been omdat hij er tot driemaal toe op staat afgebeeld met accordeon, een instrument dat hij op de plaat slechts een enkele keer ter hand neemt. Hij speelt op Treyst vooral piano, iets waar ik meestal een uitgesproken hekel aan heb. Maar zijn spel is zo precies gedoseerd, glashelder en trefzeker dat ik niet anders kan dan ervoor vallen. Indrukwekkend hoe hij met een enkele vingerwijzing de verbeelding aan het werk zet.
Terwijl het jiddisch voor veel zangers een nostalgisch uitstapje is naar lang vervlogen tijden, voel je bij Jacobs meteen dat het voor haar een springlevende taal is. Van de zeven nummers zijn er drie van eigen hand. If It Be Your Will van Leonard Cohen krijgt een jiddische vertaling, net als de Amerikaanse folksong Wayfaring Stranger.
De stukken zijn allemaal sterk, maar als ik toch één kippenvelmoment moet aanwijzen, is het Ten Laatste, het nummer waarin Niki op aangrijpende wijze het schrijnende afscheid van een geliefde bezingt. Dan is de wisselwerking tussen haar bijna brekende stem en de piano van Pieter Jan, die schijnbaar op de tast om de melodie meandert, ijselijk effectief.
Als er al iets te klagen valt, is het dat het album amper een half uur lang is. (Ton Maas)

Cd presentatie: 12 mei - Synagoge, Weesp


«« terug naar overzicht