een week in BXL Jair Tchong - dinsdag 31 mei, 2016

flageyDhafer Youssef in Flagey

Begin november 2014 bracht ik een week in Brussel door. Ik ging voor het concert van de geweldige Colombiaanse groep Meridian Brothers op maandagavond, maar het liep uit de hand: de ene na de andere bank werd me aangeboden en uiteindelijk pakte ik pas zaterdag de trein terug naar Amsterdam. Een rapportje over de live scene zoals ik die toen zag, doe er uw voordeel mee - of niet.

Dit werd overigens natuurlijk geschreven voor de aanslagen. Wat dat betreft nog een dringende leestip: Arthur van Amerongen, Brussel Eurabia (2008). Er is inmiddels een tweede deel verschenen, dat ik echter nog niet heb gelezen (beide delen zijn ook in één band verkrijgbaar).

Arabist en Volkskrantcolumnist Van Amerongen tekent in Brussel Eurarabia niet alleen een triest portret van de sociale onderlaag waaruit radicale imams hun radeloze volgelingen recruteren; ook mag dit boekje gelden als de memoires van een voormalig correspondent in coming of agevorm. Unputdownable, hier een kort, recent interview met Van Amerongen. Ik bid dat het uiteindelijk goed komt met Brussel en hoop dat de zachte krachten en de ironie uiteindelijk zullen zegevieren. Wat dat laatste betreft moet ik nu denken aan wat een Britse krant ooit in vette kapitalen op de voorpagina schreef na een bomaanslag in Londen: "Is this all you can do?"

Maandag 3 november
AB Club
Meridian Brothers

Ancienne Belgique is het Paradiso van Brussel (je zou de Botanique de Melkweg kunnen noemen). Maar de grote zaal is steriel en oogt meer als de entrance van een festivalweide dan een fijne zaal. Bovenin zit de club, waar 300 man in kunnen. Alhier een fijne houten vloer en perfect geluid. Ik zag er deze week de Meridian Brothers (publiek: mannetje of 80) en twee Belgische bands: Black Flower, Ethiopisch geïnspireerde muziek en Nordmann (winnaars Humo Rock Rally, voor het eerst in dit concours een jazzband).

 

Woensdag

Flagey
Dhafer Youssef Quintet

Flagey is op Place Flagey het prachtige oude zendgebouw van de omroep. De grote zaal deed een paar jaar terug veel jazz en world, maar die programmatie is flink teruggesneden. Ik zag in deze genres niet zoveel aanbod staan de komende maanden.

 

Bonnefooi
Drummer Zap Mama

Bonnefooi is in het steegje naast de AB dé livemuziekkroeg van Brussel. Prima programmering, wel echt een café (pijpenla), dus niet echt ideale omstandigheden voor livemuziek. Tegelijkertijd is hun programmatie, het interieur en de ambiance superbe en wilden, om maar wat te noemen, de jongens van Buraka Som Sistema na hun AB show de afterparty beslist hier doen.

 

Donderdag
Recyclart
Mdou Moctar (Niger)
Schengen Shege (DRC/BE)

Zeer coole hotspot onder het spoor bij station zuid/midi. Rauw en toch stijlvol, Coco Chanel meets Punk hoorde ik iemand zeggen (dat ging over een ander café maar is ook toepasbaar op deze plek). Schengen Shege was te gek: Congolese zanger, Congolees/Belgische drummert en David Bovée, de gitarist van voorheen Think of One en S.W.A.N. – een van de interessantste Belgische musici if u ask me.


Vrijdag

AB Club

Black Flower
Nordmann

Zie boven

 

Beursschouwburg

Fatima

Dit is de ultrahotspot tegenover de oude Beurs. Prachtig pand, vijf verdiepingen, veel expo space, veel hipsters, uitverkocht bij Fatima (concert viel echter tegen: standaard arrenbie met veel frasering in de vocalen, droge drums, maar geen bezieling. Zeer commercieel en de hot shots van live nation België stonden dan ook allemaal aan de toog.)

 

Zaterdag

Jazzstation

Davy Palumbo Trio
Davy Palumbo – batterie, Véronique Mula – saxophones, Laurent Brouhon – contrebasse
Prachtige lokatie, een oud treinstation in de wijk nabij metrostation Madou. Maar zo mooi als het van buiten is, zo steriel oogt het binnen: hier is een architect flink tekeer gegaan, de sfeer van de wachtkamer van een ziekenhuis. Plafond is wel mooi, en de akoestiek prachtig. Jazzbandje saai en stereotype.

 

CC Jacques Franck

GOING

Pak Yan Lau, Giovanni Di Domenico, Matthieu Calleja, João Lobo.
Ypoon+Yvan

Cultureel Centrum in St. Gilles, de hipste wijk van Brussel. Heerlijke jaren tachtig vibe hangt hier! Ik zag er een uitstekende groep musici (twee drummers en twee Fender Rhodes bespelers) die trance achtige muziek maakten. Dat werd gecombineerd met als improvisatie aangekondigde moderne dans, die er echter toch erg gestyleerd uitzag. Ik doe maar geen uitspraak over het artistieke gehalte van de dans. Tent zat wel vol op zaterdagavond. Bar was merkwaardig leeg en ongezellig. Maar wel een te gekke boit, dit CCJF!

 

HORECA

mooiste ontdekkingen:

wijnbar

Café Pepete & RonRon (Léon Lepagestraat 53)

café/resto
Epaulé Jeté (tegenover Flagey op de hoek van het plein)

café
Le Cirio, de heerlijke gedateerde bar waar Brel dronk, naast de Beurs. Think Café Eijlders, maar dan met Brusselse flair.

Met nadrukkelijke dank aan Maria Coenen, Gerd de Wilde, Sara Moonen, Nooshin Khatami, Natacha Bekaert, Leen Laconte, Ann Overbergh, Sanne de Troyer en Patrick de Coster! U zijt allen welkom in Amsterdam.


meer blogs
Ton Maas - 17 september, 2023
Ton Maas - 10 augustus, 2023
Ton Maas - 10 juli, 2023
Ton Maas - 20 januari, 2023
Ton Maas - 24 november, 2022
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022
Ton Maas - 29 augustus, 2022
Ton Maas - 22 augustus, 2022
Ton Maas - 13 augustus, 2022