Mundial: wereldmuziek kan nog jaren mee Dieter van den Bergh - vrijdag 3 juli, 2015

mundial 1

In het soms wat eenkennige ‘wereldmuziekland’ wordt Festival Mundial in Tilburg - 23 duizend bezoekers afgelopen weekend - nog steeds niet helemaal als volwaardig aangezien.

Terwijl hier sinds 1988 zowat alle grootheden stonden, van Fela Kuti tot Khaled, van King Sunny Ade en Alpha Blondy. In de Benelux is bovendien nauwelijks een wereldmuziekfestival denkbaar dat jonger, rauwer, avontuurlijker en hipper is. En een beetje meer hipheid kan de wereldmuziek wel gebruiken.

Het rock-’n-roll-gehalte nam fors toe nadat het Tilburgse festival drie edities geleden verhuisde van het Leijpark naar de industriële, grootstedelijke Spoorzone, met al z’n oude fabriekspanden, hoeken, nissen een festivalwalhalla.
Mundial onderscheidt zich met een zeer divers kleurrijk programma. Waar zie je de Colombiaanse Meridian Brothers hun psychedelische cumbia-ding doen, terwijl even verderop Ernst Jansz zich in het zweet werkt met z’n Indische programma?

 

koepelhal

 

Een programma met zowel Songhoy Blues als Skip & Die, Too Many Zooz en Noura Mint Seymali, Brain Damage vs Vibronics en Aziza Ibrahim. En waar je zie Jungle By Night en Amsterdam Klezmer Band (in dance-uitvoering) een dampend optreden geven in een prachtige oude fabriekshal waar liefst 3500 mensen in kunnen. En waar bijvoorbeeld de Zuid-Amerikaanse feestpunkers van Che Sudaka een paar duizend man lieten hossen op een Colombiaanse cumbia-accordeon.

Dan hebben we het nog niet gehad over de talloze dj’s en bands in de krochten van het terrein. Van Hollandse tropical bass van het curieuze Kuddedieren tot Braziliaanse punk of Koreaanse electro, respectievelijk Meta Meta en Idiotape. Ook ‘wereldmuziek’, en Mundial bewijst dat die nog jaren mee kan.

Langzaam sijpelt het besef - ook boven de rivieren - door: op Mundial gebeurt iets spannends. Een viersterren-recensie in NRC, een VPRO-stage; beetje laat, maar het is een begin.

 

Vrije Geluiden van de VPRO was zondag op Mundial, klik hier voor de opnames 

https://www.vpro.nl/vrije-geluiden/specials/Festivals/Mundial-2015.html

 

kuddedieren

 Tropical bass-act Kuddedieren


meer blogs
Ton Maas - 29 juli, 2021
Bram Posthumus - 24 april, 2020
Jair Tchong - 2 augustus, 2019
Ton Maas - 2 augustus, 2019
Ton Maas - 11 februari, 2019
Ton Maas - 27 augustus, 2018
Ton Maas - 31 juli, 2018
Ton Maas - 30 juni, 2018
Ton Maas - 27 juni, 2018