Muziek docu: Ritmos Negros del Peru Miriam Brenner - donderdag 23 april, 2015

Afrikaanse invloed in Latijns Amerikaanse muziek is evident. De ritmen van het Moedercontinent vormen de ruggengraad van Colombia tot Peru, maar over de laatste horen we niet altijd evenveel.Fernandes
(screenshot: Humberto Fernandez, artistiek leider en bassist van de musical "Bajo la Luna")

De documentaire Ritmos Negros del Peru duikt in de rijke Afro-Peruviaanse geschiedenis, met een focus op percussie instrumenten via de verhalen van muzikanten. Het project is een initiatief van een groep jonge Franse filmmakers en muziekliefhebbers Sonia Barousse, Hugo Massa, Florent Wattelier, die ook samenwerken met het label Selvamonos. Peruviaans talent als Cumbia All Stars, Dengue Dengue Dengue is al door het label op de internationale kaart gezet.

De hielige drie-eenheid van de Afro-Peruviaanse muziek bestaat uit de ezelskaart quijada, de houten kist cajon, en zijn kleine broertje de cajita. De cajon is werkelijk een trots van het land. Hoewel het nu een wijdversprijd instrument is, integreerde gitarist Paco de Lucio de cajon pas na een tour in het Zuid-Amerikaanse land.
Rafael Cruz
In bovenstaande screenshot percussionist Rafael Santa Cruz met zijn zoon Jair te zien tijdens een demonstratie. Cruz was behalve een beroemde muziekant autuer van het boek El Cajón Afroperuano
Kort na het maken van de opnames voor deze film overleid Cruz op 4 augustus 2014. 

De website van de film biedt veel meer achtergrond informatie over de instrumenten, de filmlocaties en de wijken waar deze klanken niet weg te denken zijn uit het allerdaagse straatbeeld. Een mooi portret van de rol, geschiedenis en mensen die de tradities levend houden.

Bekijk hier de trailer en hier de volledige film!

Ritmos logo


meer blogs
Ton Maas - 29 juli, 2021
Bram Posthumus - 24 april, 2020
Jair Tchong - 2 augustus, 2019
Ton Maas - 2 augustus, 2019
Ton Maas - 11 februari, 2019
Ton Maas - 27 augustus, 2018
Ton Maas - 31 juli, 2018
Ton Maas - 30 juni, 2018
Ton Maas - 27 juni, 2018