Buena Vista Clubbing Erk Willemsen - zondag 22 maart, 2015

buena vista carre

Morgen komt het album Lost and Found uit, waarschijnlijk het allerlaatste wat we van de vermaarde Buena Vista Social Club zullen horen. Zestien jaar na het uitkomen van het gelijknamige album is de buena vista eliades compayclub aan haar lange afscheidstournee bezig. Veel van de muzikanten en vocalisten van de oorspronkelijke bezetting zijn inmiddels overleden. Niet vreemd: Compay Segundo was negentig toen de band geformeerd werd. Hij stierf in 2003. Op Lost and Found is hij te horen in Macusa, samen met Eliades Ochoa (zie foto), die momenteel nog steeds de drijvende kracht achter de tourband is.

Rome
Ik kan me nog goed herinneren hoe ik in het Engelse blad Mojo voor het eerst van de Buena Vista Social Club hoorde. De journalist in kwestie deed verslag van de opnames in Havana, waarbij Compay Segundo grapte tegen Omara Portuondo dat hij heus nog kinderen zou buena vista ruben.jpgkunnen maken. Ik las het verhaal op vakantie in Rome en ging de volgende dag op zoek naar het album. Maar de eerst verkrijgbare cd van wat een triologie zou worden was 'Introducing Ruben Gonzalez'. Ik was meteen verkocht. Een en al romantiek. Een pianobar zoals een pianobar moest zijn. Terug in Nederland kon ik Afro Cuban All Stars 'A Toda Cuba le Gusta' aanschaffen, het album dat ik nog steeds het beste uit de serie vind, met opnieuw Gonzalez in een hoofdrol, vooral in Alto Songo, met een heerlijk gedoseerde solo vanaf 4.04. En toen was daar dan het album 'Buena Vista Social Club'. Net als de twee andere albums ging de cd vergezeld van een prachtig verzorgd en gedocumenteerd boekje. Het publiek genoot er net zo van als ik. Negen miljoen exemplaren gingen over de toonbank tussen 1997 en nu.


Carré
In 1998 maakte ik de fout van m'n leven. De Buena Vista Social Club zou in Carré twee concerten komen geven. De toegangsprijs was 105 gulden, in die tijd een ongekend hoog bedrag. Ik weigerde een ticket te kopen voor zo'n bedrag. Stom, stom, stom. Die twee concerten, plus een concert in Carnegie Hall waren de enige die ooit gegeven zijn door de oorpspronkelijke formatie.    


Droomstart
Eind 1998 moésten we naar Cuba, Tineke en ik. 'Gekscherend zeg je tegen elkaar, wachtend op de vertraagde vlucht met Cubana Air, dat we misschien wel met de Afro-Cuban All Stars in het vliegtuig zitten... Nog geen half uur later knijpen we maar eens in onze armen. Nee, we dromen niet: daar loopt toch echt de legendarische, 84-jarige zanger Pio Leyva, met in zijn gevolg de overige All Stars. Op weg naar Havana na de zoveelste Europese tournee. Eenmaal in het vliegtuig zingen Leyva en Felix Valoy, voorzanger van de groep, ons in slaap. Een droomstart...' Aldus het citaat uit Slagwerkkrant 90, maart-april 1999, waar ik het relaas van onze vierweekse reis in noteerde. Omara Portuondo kende ik toen nog niet, maar zij zat ook in dat vliegtuig. Een paar weken later zagen we haar zingen in de Tropicana, het openluchttheater van Havana, waar vooral toeristen komen, maar waarvan we vonden dat we ook dat gezien moesten hebben. En gelukkig maar, want de show was overweldigend. In Cuba moeten álle musici bij tourbeurt dienst doen in deze club. Zo ook Portuondo dus. 

Tambor en timba
De titel van het artikel in Slagwerkkrant luidde: 'Tambor en timba op Cuba - Zelfs de honden blaffen de clave'. Vier weken touren door Cuba betekende onvermijdelijk muziek, muziek, muziek. Wachtend Cuba-artikel Slagwerkkrant 90op het vliegveld terug naar Nederland telden we de bands die we in vier weken tijd hadden zien spelen; we mochten alleen de bands meetellen waarvan we de naam nog wisten: 34! We hadden alles meegemaakt: met onze Belgische vriend Poney Gross een tambor bijwonen in een buitenwijk, op het Plein van de Revolutie een concert van Los Van Van zien, in de studio met Sin Palabras, op bezoek thuis bij Piloto en Roberto Vizcaino, en als klap op de vuurpijl een oudejaarsfeest met Manolin, 'El Médico de la Salsa'.

Cachaito
Je kon erop wachten dat de legacy van de Buena Vista Social Club uitgebaat zou worden tot op het bot. Maar hoezeer label World Circuit soms onder vuur lag, vanuit die zijde werd het altijd, voorzover van buitenaf te overzien, integer gehandeld. De Buena Vista Social Club Presents-albums kwamen uit. De eerste met Ibrahim Ferrer en vervolgens met Omara Portuondo. Wat losstaand van de serie kwam Orlando Cachaito Lopez uit, voor mij het hoogtepunt van de spin-offs: avontuurlijk, briljante sound.

Lost and Found
En dan is er nu Lost and Found. Ik schrijf in mijn recensie elders op MixedWorldMusic: 'De afgelopen tijd is er veel gemarchandeerd met de buena vista cdcover 2015erfenis van dat best verkochte wereldmuziekalbum aller tijden. Nu ook weer. Want waar de marketing het doet voorkomen dat dit teruggevonden opnames zouden zijn van de opnamesessies uit 1996, gaat het in werkelijkheid om nooit zoekgeraakte opnames, live en in de studio, van allerlei artiesten uit de Buena Vista-stal uit de periode 1997 tot 2005. Slechts één track, Macusa, is afkomstig van die legendarische opnamesessies uit 1996. Maar daarmee zijn meteen ook alle kritische noten gekraakt, want Lost and Found is bloedmooi.' En daarmee is dit album een heel fraaie afsluiting van een tijdperk. In de hoop dat anderen de erfenis niet gaan schenden.  

************************************************************************************ 

Dertien albums
Om de herinnering aan 16 jaar Buena Vista Social Club op te frissen én te bewaren, hierbij alle 13 albums van Buena Vista Social Club & Buena Vista Social Club Presents, in chronologische volgorde, te beluisteren via Spotify. 

1997
Buena Vista Social Club

1997
Introducing Ruben Gonzalez


1997
Afro Cuban All Stars - A Toda Cuba le Gusta1999
Buena Vista Social Club Presents... Ibrahim Ferrer

 

2000
Buena Vista Social Club Presents... Omara Portuondo

 

2000
Ruben Gonzalez - Chancullo
2001
Orlando Cachaito Lopez

 

2003
Ibrahim Ferrer - Buenos Hermanos2004
Omara Portuondo - Flor de Amor2007
Ibrahim Ferrer - Mi Sueno2008
Buena Vista Social Club at Carnegie Hall (Live) 

2010
Buena Vista Social Club Presents... Manuel Guajiro Mirabal2015
Buena Vista Social Club - Lost and Found 
Buena Vista Social Club playlist
Complete history - by MixedWorldMusic


Voor als je alle albums in serie wilt beluisteren: in onderstaande playlist heb ik de tracks van alle World Circuit-albums van de Buena Vista Social Club-club in chronologische volgorde achter elkaar gezet, in totaal meer dan 150 tracks.

 

 


meer blogs
Ton Maas - 29 juli, 2021
Bram Posthumus - 24 april, 2020
Jair Tchong - 2 augustus, 2019
Ton Maas - 2 augustus, 2019
Ton Maas - 11 februari, 2019
Ton Maas - 27 augustus, 2018
Ton Maas - 31 juli, 2018
Ton Maas - 30 juni, 2018
Ton Maas - 27 juni, 2018