Fris & Fruitig #1 2015: Nieuwe nummers Speellijst 'Ananas' Miriam Brenner - woensdag 4 maart, 2015

Niets gaat boven gemak! Daarom hier een speciaal samengestelde speellijst:

FRIS
Nummers die net uit zijn, het liefst maar een paar weken oud, waarvan het volledige album misschien nog niet eens te verkrijgen is.
Talent om in de gaten te houden, muziekavonturiers en geremixte roots!

FRUITIG
Lekkere liedjes met een lichte neiging naar dansmuziek van subculturen. Veel alt Latino, veel tropisch, muziek die je van binnen opwarmt en meevoert, producers die van rijke tradities aanstekelijke tracks maken.

Vooral aandacht voor artiesten die niet altijd op de radio gedraaid worden, maar wel gehoord mogen worden!

Kokako Music playlist Fresh Fruity Pineapple
Playlijst #1 2015 - 'Annanas' 
(speellijst onderaan)

Amaotayku Avelino Sinani (El Buho Remix)
We openen met een track door 'De Uil' een UK producer die gewoon in Amsterdam woont. Rustige sferische nummers met veel natuur- en vogelgeluiden is zijn handtekening, ook weer goed te herkennen in deze bewerking van Luzmila Carpio uit Argentinië. Onderdeel van en compilatie CD door ZZK Records, met een aantal andere artiesten die ook de moeite waard zijn om te checken.


Fantasma - Shangrila ft. Moonchild
Spoek Mathambo met vier uiteenlopende artiesten uit Zuid-Afrika die met hun Guzu stijl debuteren op Soundway in maart. Elektronische muziek, spoken word/rap met traditionele 'Zulu maskandi'. Luchtige vrouwelijke vocalen, een duidelijke rol elektrische gitaar en subtiele beats zorgen voor een goed lente nummer.

Amadou & Mariam - Dougou badia (Chancha Via Circuito remix)
Een remix van het origineel dat verscheen op 'Folio', door de Argentijnse producent, bekend van het ZZK Label. Chancha via Circuito is te herkennen aan zijn mellow, tranceachtige stijl waarbij inheemse klanken van Zuid-Amerika de overtoon hebben. Hij laat duidelijke de powerchords op distortion gitaar van het Malinese duo achterwege. 
> Gratis download + CvC staat op Roskilde dit jaar!


Cali Uchis
- I know what I want
Misschien een vreemde eend in de bijt. Deze 20-jarige suikerspin roze dame is een Colombiaanse, woonachtig in California. Haar album Por Vida, nostalgisch 60's-90's, doo wop, zoete pop, sterk vrouwelijk, gaat gepaard met Tarantino-esque video's
> download haar album gratis + doneer wat jij haar muziek waard vindt

KoraNYC - Atropolis ft. Yacouba Sissoko
De laatste gaf ooit een college in NYC, waar Adam Patridge (Atropolis) als student bij was en geraakt werd door de kora-meester. Jaren laten ontmoette ze elkaar op een improv feest waar Adam, wie inmiddels een behoorlijke naam heeft gemaakt heeft als DJ/producer van Cumba Mela, ook draait. Het Brooklyn label Dutty Artz brengt zoals altijd eclectische uitgaven waarin global diaspora en geluiden van de stad mooi samenkomen.


Kiko Villamizar - La Remolacha

Het label Discos Peligroso is net opgericht door de Peligrosa crew uit Texas. Al jaren verantwoordelijk voor feesten en mixes met broeiende afro-latino global underground muziek. Orión García, een van de stuwende krachten, is zeker niet vies van traditie en koos als 1e release voor de Colombiaanse artiest, geboren Miami, via Austin Kiko Villamizar. Duidelijke Afro-Colombiaanse invloeden, een sterke rol voor Medellin met ritmes als bambuco and pasillo, met Caraïbische achtergronden. 
> Gratis single DL & album te koop
> Lees op Sounds & Colours meer over deze ritmes en de totstandkoming

album cover Purple Patch

The Fontanas - Jose Correira
"The new sound of Latin London" oftewel Movimientos Records, tevens ook gegroeid uit een DJ / evenementen organisator in de Britse hoofdstad. Het album 'Purple Patch' is net op 2 maart uitgebracht en zit vol met vintage Braziliaanse funk, Afro-latino klanken, frontvrouw en sambista Kay Elizabeth zingt in verschillende talen, rap en allerdaagse thema's uit West London. Deze single is een lekker lopende, vrij rustige salsa-achtige track rondom piano, met trompet intermezzo's. Andere tracks zijn net iets meer gedrenkt met de Brazil vibe.
> Gratis single DL en hier is nu het hele album te koop.  


Calexico
- Cumbia de Donde (ft. Amparo Sanchez)

Deze single en het aankomende album 'Edge of the Sun' van Arizona band bespreek ik uitgebreid in dit nieuwsartikel. De Calexico Americana, met veel mariachi en andere Mexicaanse invloeden. De melodrama of de worsteling tussen duister & licht - het thema van het album - is ook in deze track te horen. Erg fijn!
> Live in Doornroosje & de Effenaar


Buyepongo
- Maestros (Captain Planet/Canyon Cody Remix)

Toen ik vorige maand nog in LA was, verheugde ik me op de release party van deze 7" EP 'Maestros' (Soul Fiesta records). Een heus vinyltje waarvan beide liedjes een ode zijn aan de muzikale meesters die hun geluid hebben beïnvloed. Ze speelden voornamelijk klassieke cumbia's en de rij stond tot de hoek van de straat! (Zelf was ik gelukkig al binnen). Niet één maar twee prominenten in de scene gingen met het lied aan de haal: 
Captain Planet - blijft maar goeie bewerkingen en eigen producties maken! Zijn album kwam in oktober uit op Bastard Jazz records.   
Canyon Cody - een producer van het Subsuelo collectief, wie maandelijks dé global avonden organiseren. Tevens etnomusicoloog en gerelateerd aan Red Bull Music Academy.
> Pssst Niet makkelijk te vinden, maar hier is de gratis DL link!

 

Quitapenas - Me Llevaba
Voor het eerst live gehoord op het 'Mariachi Plaza' in Oost-LA tijdens een autoloze zondag. Het was oktober (als een mei-middag in Nederland) en na zo hard gedanst te hebben op hun duidelijk Afro rijke ritmen, drijvende bas, moest ik hun EPtje 'Mas Tropical' wel kopen.
Hier hun debuut album, begin feb uit, dat zo klinkt en bijna proeft zoals de cover. Aanstekelijke creaties, waar je van alles in hoort, terwijl ze toch al een eigen sound neer zetten. Zeker een aanrader voor Afro liefhebbers.
> Ook op SXSW - luister hier het volledige album 'Quitapenas'

 

...Tot slot voor deze fris & fruitig... Een Bonus album!
Het remix album door het Global Club Music Network voor WOMEX.
Het internationale collectief benaderde in samenwerking met de muziekbeurs showcase artiesten van de 2014 Santiago de Compostela editie.
Acht liedjes werden uiteindelijk bewerkt door DJs en producers van Chicago tot Baskenland, inclusief Neerlands eigen DJ Poly Esta!
Via dit album willen ze samen de artiesten een nieuw publiek bieden, een mogelijkheid om op de dansvloer gedraaid te worden, op andere radio zenders, in speellijsten waar ze gewoonlijk nooit overwogen zouden worden enz.
het werkt ook andersom: Voor de leden van de GCMN is het een uitdaging, en ook een kans om door de Womex-volgers ontdekt te worden.
Zodoende was daar Re:Mixes Womex '14.  

Fris & Fruitig speellijst #1 2015 - jan & feb


 


meer blogs
Ton Maas - 29 juli, 2021
Bram Posthumus - 24 april, 2020
Jair Tchong - 2 augustus, 2019
Ton Maas - 2 augustus, 2019
Ton Maas - 11 februari, 2019
Ton Maas - 27 augustus, 2018
Ton Maas - 31 juli, 2018
Ton Maas - 30 juni, 2018
Ton Maas - 27 juni, 2018