Vodun, van New Orleans naar West-Afrika Bas Springer - dinsdag 13 januari, 2015

 

Muziekjournalist  Leendert van der Valk (NRC) wil met zijn project Vodun (de West-Afrikaanse term voor voodoo) een reis maken langs drie continenten. De zegen van de voodoogoden heeft hij al, nu nog wat financiële ondersteuning.

Leendert van der Valk schrijft onder meer voor NRC Handelsblad en nrc.next over Afrikaanse en Caribische muziek en over jazz en blues. Hij is auteur van het boek Duivelsmuziek. Op de fiets van Memphis naar New Orleans (2011, LJ Veen), dat werd genomineerd voor VPRO’s Bob den Uyl prijs en werd verkozen tot beste reisverhaal van 2011 door de Nederlandse reisboekhandel.

Leendert van der Valk is al jaren gefascineerd door voodoo, dat door velen geassocieerd wordt met naalden, poppetjes, zombies en zwarte magie. Volgens hem kun je echter beter denken aan jazz, blues, Caribische muziek en afrobeat. Van der Valk :  'Je platenkast zou halfleeg zijn als er geen voodoo was geweest. Of noem het vodou, winti of vodun. Allemaal namen voor de West-Afrikaanse religie die zich via (ook Nederlandse) slavenschepen verspreidde over de Cariben en het zuiden van Amerika'. 
'Over voodoo en haar enorme impact is nauwelijks kennis. Die bleef namelijk onder de radar; een erfenis van de slavernij. Inmiddels zijn we 150 jaar verder, het leek me zo zoetjes aan tijd om er iets meer over te vertellen. Daarom werk ik aan Vodun, een journalistieke zoektocht van New Orleans naar West-Afrika' aldus een enthousiaste Van der Valk.
   
Met zijn project Vodun (de West-Afrikaanse term voor voodoo) wil hij een reis gaan maken langs drie continenten, van New Orleans via Haïti, Curaçao en Suriname, naar West-Afrika.
'In de Afrikaanse diaspora ga ik op zoek naar het Nederlandse slavernijverleden, de invloeden van voodoo en naar de meest funky muziek die eruit voortkwam. Van Louis Armstrong tot Lieve Hugo, van Robert Johnson tot Fela Kuti, allen lieten ze zich inspireren door voodoo. Op mijn reis spreek ik met hedendaagse voodoomuzikanten –kenners en –priesters en onderzoek ik welke rol voodoo nu nog speelt in verschillende landen. Voodoo is niet alleen iets van traditionele muzikanten, ook rappers en danceproducers gebruiken voodoobeat'.
Het Vodun project moet resulteren in een boek. Maar dat niet alleen, er komt ook een soundtrack en een concertreeks. Terwijl Leendert van der Valk op reis is, kun je hem en zijn research (audio, video, tekst) volgen via www.vodun.nl. Check ook twitter: @leendertvdvalk.
  
Van der Valk is  inmiddels in het zuiden van de VS geweest en heeft daar de zegen van de voodoogoden gekregen om door te reizen naar Afrika. In december is hij van plan af te reizen naar Togo en Benin, waar de bakermat van de voodoo cultuur ligt. Dit voorjaar staat een reis naar Suriname gepland. Van der Valk : 'Gelukkig zijn er muzikanten en geïnteresseerden in verschillende landen die hun hulp hebben toegezegd, ik kan bij ze blijven logeren, ze willen me hun land laten zien. Dat is geweldig. Zonder support van anderen kan ik het voodooverhaal niet vertellen'.
Er is dus wat geld nodig om het boek en de soundtrack te ontwikkelen. Daarvoor is een crowfunding aktie gestart die nog tot 3 februari loopt. Leendert : 'Natuurlijk krijg je er iets voor terug, misschien krijg je wel de zegen van een voodoo spirit'.

Wil je Leendert van der Valk steunen met zijn vodun project, ga dan naar https://www.voordekunst.nl/vdk/pledge/add-new/2781-vodun-van-new-orleans-naar-west-afrika
 


  


meer blogs
Ton Maas - 29 juli, 2021
Bram Posthumus - 24 april, 2020
Jair Tchong - 2 augustus, 2019
Ton Maas - 2 augustus, 2019
Ton Maas - 11 februari, 2019
Ton Maas - 27 augustus, 2018
Ton Maas - 31 juli, 2018
Ton Maas - 30 juni, 2018
Ton Maas - 27 juni, 2018