Twee avonden in Drom NYC tijdens APAP Miriam Brenner - zondag 1 februari, 2015

Terwijl Nederland naar Eurosonic Noorderslag keek, rende ik door New York om zo veel mogelijk showcases te zien.

Gedurende meer dan een week van 7-14 januari biedt de stad nog veel meer live muziek, dan het gewoon al doet. De beurs voor uitvoerende kunsten APAP (zie vorige verslagen), trekt professionals aan van heinde en ver. De ideale kans voor artiesten en agenten om een paar van die pro's naar hun eigen show te trekken. 

Labels, managers en landen organiseren hun eigen avonden in the Village tot Brooklyn om hun groepen in de spotlight te krijgen. 

Hieronder een aantal hoogtepunten en aanraders gedestilleerd uit de vele concerten die ik met temperaturen van -10C toch heb kunnen bijwonen. Twee avonden bij het podium DROM.

Vrijdag 9 januari 2015
Mundial Montreal 
(een beurs in Canada gericht op wereldmuziek en folk) en label Cumbancha presenteerden oa. ons wel bekend Aurelio Martínez & The Garifuna Soul Band. Hij is terug na een periode van stilte (na het overlijden van friend en collega Andy Palacio). Afgelopen september zag ik hem al met een mooie show in Chicago en zijn nieuwe album Landina is hier al uit (lees recensie).

daby

(kilk hier voor Instagram video)
Daby Touré
 blijft sterk met slechts zijn zang en gitaar. Dit is niet de grootste naam vanuit West Afrika. Wellicht omdat hij al heel zijn leven op andere plekken woont. Toch zeker de moeite waard. Nieuw album uit in 2015.
Een groeiende naam in de reggea is Rocky Dawuni uit Los Angeles, wie net iets meer Afro-Beat heeft geïntegreerd dan je zou verwachten. Voor de liefhebber van carnaval is Nation Beat een goeie. New Orleans meets Brazil, broeierig slagwerk, dansmuziek met Afrikaanse roots.

Een artiest die ik graag live wilde zien is Boogat:
Een Latino MC die woont in Montreal. Een lekkere combinatie van allerdaagse thema's in Spaans gezongen over warme ritmes, met een urban feel.

Zaterdag 10 januari 2015
Barbès & Electric Cowbell Present 
'Secret Planet showcase'
Zet eerst de Soundcloud speellijst aan, voordat je verder leest!

Voor het 5e achtereenvolgende jaar komen het podium in Brooklyn en Washington DC gevestigde label bij elkaar met een line-up waar GlobalFest nog wel wat van mag leren.
Acht groepen op één avond. 
De Brooklyn groep Zongo Junction verraste afgelopen herfst met hun album. Instrumentele Afro-Beat, van een behoorlijk niveau, met vooral op het keyboard erg goeie funky improv. (Klik hier voor een filmpje.)
Chop 'n Quench is de naam van de band die de muziek live verzorgde tijdens Fela! The Musical. Ook deze band is thuis in Brooklyn en heeft een residensie in het beroelmde Knitting Factory. De bezetting is logischerwijs de 'oorspronkelijke' formule van dit genre en veel Fela covers schieten oveer het podium. Hopelijk in de toekomst ook meer aandacht voor eigen materiaal, met het liefst een duidelijk eigen character. Of juist niet? 

Hailu Mergia hebben we in Nederland al op het podium gezien. De Ethiopische taxichaffeur die rondt DC rijdt, heeft een 2e kans voor een muziekcarrière aangegrepen. Awesome Tapes From Africa heeft hem daarbij flink geholpen. Deze toetsenist speelde ook vanavond weer een uitstekende set, waarbij de typische Ethiopische sound soepel uit zijn keys kwamen. 

Dan tijd voor de westkust.
De afgelopen tijd ben ik veel in Los Angeles geweest en natuurlijk ook de muziekscene ingedoken. (Een uitgebreid blog daarover volgt nog!) Het is een broeiplek voor jong talent dat veel leent uit hun Latino roots, maar ook put uit de realiteit, de strijd rondom immigratie en ethniciteit.
Vanavond twee favorieten uit LA, twee groepen waar je niet meer omheen kunt in hun stad en die snel terrein winnen in Noord Amerika:


foto's door Anna Enchava Photography (Toronto, CA)

Chicano Batman
staan in hun blousjes met roesjes op het podium, die prima bij hun jaren '60 geluid passen. Eerder zag ik ze al op een festival aan de westkust en heb nu nog beter kunnen genieten van hun stijl: veel twang en retro op keyboard en bas, relaxed surf geluid, geverfd op een duidelijk pan-Latino doek. Een beetje weird, met wat tropicalia, terwijl ze vooral allerdaagse thema's beschrijven.
Ze zijn op tournee met Jack White en staan straks op de Amerikaanse versie van Lowlands: Coachella.
Bekijk hun nieuwste video 'Cycles of Existential Rhyme'. 

 
foto's door Anna Enchava Photography (Toronto, CA)

Las Cafeteras
ontmoette ik vorig jaar in New York, zag ze in Chicago tijdens het World Music Festival in september en ik moet eerlijk zeggen dat ze enorm gegroeid zijn.
De 7 koppige groep begon als enthousiastelingen in Oost LA die zich meer in de Son Jarocho traditie wilde verdiepen. Ze wilden vooral samen muziek maken en urgente zaken aanspreken. Er is nog altijd enorm veel ongelijkheid tussen Latino's, andere mensen van kleur en blanken in de VS. De immigratiepolitiek laat nog veel te wensen over en deportaties zijn een dagelijkse realiteit.
De band heeft een behoorlijke (jonge) fanbasis opgebouwd, omdat ze díe zaken een stem geven en een 'community' gevoel creëren. Hun liedjes zijn positief, enorm dansbaar en warm. Daarbij is elke show absoluut energiek: Gepassioneerd stampen en dansen ze op de speciale tarima kisten, klinkt er een samenspel op jarana & requinto gitaren, zingen en rappen ze in Spaans en Engels. Je raadt het al, een levensfeest barstte los in DROM!
Bekijk hier Las Cafeteras' radio optreden voor KEXP in Seattle.


Een verslag van het een daagse festival GlobalFest volgt snel.
Kijk voor meer foto's en video's op mijn Instagram en Facebook account.

 Beluister nu de speellijst van deze avond:

  


meer blogs
Ton Maas - 29 juli, 2021
Bram Posthumus - 24 april, 2020
Jair Tchong - 2 augustus, 2019
Ton Maas - 2 augustus, 2019
Ton Maas - 11 februari, 2019
Ton Maas - 27 augustus, 2018
Ton Maas - 31 juli, 2018
Ton Maas - 30 juni, 2018
Ton Maas - 27 juni, 2018