Perunika Trio schittert in de kou Mattie Poels - zondag 30 november, 2014

Het Londen based Bulgaarse Perunika Trio gaf een concert in de St. Willibrord kerk te Utrecht op zondag 30 november.

 

Perunika Trio

 

Het Perunika Trio bestaat uit zangeressen Eugenia Georgieva, Desislava Vasileva en Jenny Minton, gehuld in traditionele Bulgaarse kleding. Twee dragen een prachtig geborduurde jurk en Georgieva zelfs een trouwfeest-jurk uit Zuid-Bulgarije. De dames zingen nieuwe en speciaal voor hun bewerkte composities uit Bulgarije, Macedonië, Rusland en zelfs een collectie Japanse liedjes (te vinden op hun cd Warabeuta). Een gevarieerde mix die steeds wordt aangekondigd door oprichter en leider van de groep Eugenia Georgieva. Alhoewel de kerk maar voor eenderde gevuld is en de temperatuur langzaam daalt, zorgt de muziek van dit enerverende trio voor een warme Balkangloed die de lucht vreedzaam laat vibreren waardoor zelfs een verlate vlinder tot leven komt en langzaam tussen het publiek door naar het podium fladdert.

Spitsvondige arrangementen worden met een quasi laconieke flair gezongen. Zuiver, helder en gedragen op de galm van deze immens hoge kerk. Hierdoor klinken sommige composities (bewust) langzamer dan hun origineel. Als dan ook nog een Bulgaars Orthodox lied (in een behoorlijk eigentijdse bewerking) voorbij komt, is de integratie in dit Godshuis compleet. Deze drie stemmen zijn zo op elkaar ingespeeld. Als één prachtige kleur wisselen ze moeiteloos tussen begeleidende of solistische rol. Dat vergt meer dan alleen maar 'mooi' zingen. Dat vergt nauwgezet intoneren, inzicht in de muziek en traditie en je rol kennen binnen de compositie. Dat is de vakvrouwschap van het Perunika Trio!

 

 

De Bulgaarse zang is herkenbaar aan zijn prachtige ornamenten, nasale klanken, overslaan van de stem en de (soms) snerpende en bijtende harmonieën die dissonant langs elkaar wrijven. Een compositietechniek ontwikkeld door musicus Philip Koutev in de jaren '50. Hij trok stad en land door om 'vergeten' volksmelodieën op te tekenen en ze te bewerken voor o.a. 'Le Mystère des Voix Bulgare', een koor dat nog steeds actief is. De Zwitserse musicoloog Marcel Cellier ontdekt deze samenzang midden jaren '70 en bracht de muziek naar West-Europa. Ook hier wordt deze muziek een groot succes. Het 'Mysterie' is allang verdwenen maar de schoonheid van deze Bulgaarse traditie niet en bloeit als nooit tevoren, mede dankzij het Perunika Trio!

 

© Mattie Poels.


meer blogs
Ton Maas - 1 september, 2024
Ton Maas - 28 augustus, 2024
Ton Maas - 19 augustus, 2024
Ton Maas - 23 juli, 2024
Ton Maas - 1 juli, 2024
Ton Maas - 18 juni, 2024
Ton Maas - 17 september, 2023
Ton Maas - 10 augustus, 2023
Ton Maas - 10 juli, 2023