Jong Native America - intro Miriam Brenner - dinsdag 25 november, 2014

De 7e generatie staat op
Jonge rapper en 'loop'* artiest Supaman van de Crow Nation, zei recent nog tegen journalist Simon Moya-Smith van MTV:
“I find that people are so uneducated [about Native Americans]. What they know is from Hollywood. What they hear about Natives is on TV – the old westerns, we live in teepees. We hear that so much. Something needs to change.”

Inderdaad. Veren, rondedansen om een vuur, kano's en tipi's - een paar voorbeelden waaraan mensen vaak denken bij het woord 'Indianen'. Heldere (klaag)zang met diep herhalend tromgeroffel, is de assosoatie met muziek. 

We weten het al een tijdje, Columbus heeft India niet ontdekt, hij strandde in Amerika. Van 'ontdekken' was ook niet veel sprake, oops er woonden al mensen! Die voor het gemak dan toch maar 'Indianen' genoemd werden  en in Nederland, nog zo genoemd worden.

putumayo 
foto: Putumayo uitgave 'Native America' 2014

Maar wat weten mensen (in Nederland) anno nu eigenlijk over de Native Americans (naam zoals gebruikt in de VS) en First Nation People (naam zoals in Canada)?
Hun band met natuur, hun leefomgeving, eeuw oude tradities en spiritualiteit staan nog altijd voorop. Niet een, maar al die elementen worden (nog altijd) zwaar bedreigd, zelfs en juist vandaag. 
Slechts 2% van de bevolking in de VS is Native American en driekwart woont in de stad. Een feit dat te danken is aan relocatieprogramma's in de jaren '50.
Jongeren, geboren op het reservaat of daarbuiten, laten hun stem horen voor behoud van hun cultuur en basisrechten.

Met de media tegenwoordig hebben ze een groter bereik. Maar nog niet groot genoeg. Ze verdienen het maar al te goed gehoord te worden. Dus graag deel ik via dit medium de muziek en dans, de angsten, hoop, problematiek en rijke tradities van de '7e generatie'.

Putumayo: Native America (klik voor track lijst)
Eerder dit jaar schreef ik een recensie over een nieuwe CD in de serie van Putumayo. Mijn verwachtingen gebaseerd op de titel en cover lagen niet in de buurt van de inhoud. Het bleek een soort hedendaagse compilatie te zijn, inclusief liedjes uit de jaren '90. Niet heel hedendaags in mijn ogen. 

Dus doorspoelen naar degenen die stof doen opwaaien, die pow wow klanken mixen met electronische dans muziek, hip hop of popmuziek, artiesten die weer inhoud geven aan soms oppervlakkige genres.

*'Loop', uit het Engels, betekent 'herhalen'. Het is een techniek waarbij een artiest iets inspeelt en direct opneemt, waarna hij/zij de opname blijft herhalen en er meer lagen op bouwt.

Lees hier het vervolg:
De 7e generatie staat op #2: A Tride Called Red
Over 3 Native producers uit Ottawa, scherp commentaar, inheemse samples en lekkere beats.  


meer blogs
Ton Maas - 17 september, 2023
Ton Maas - 10 augustus, 2023
Ton Maas - 10 juli, 2023
Ton Maas - 20 januari, 2023
Ton Maas - 24 november, 2022
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022
Ton Maas - 29 augustus, 2022
Ton Maas - 22 augustus, 2022
Ton Maas - 13 augustus, 2022