Turtle Island Quartet - Have You Ever Been...? Mattie Poels - zondag 16 november, 2014

De cd 'Have You Ever Been...?' ('The Music of Jimi Hendrix & the music of David Balakrishnan') van het strijkkwartet Turtle Island Quartet kwam in 2010 op de markt, veertig jaar na het plotseling overlijden van Jimi Hendrix (september 1970 - toen 27 jaar oud). Dit album heeft in Nederland relatief weinig aandacht gekregen, vandaar een korte berschrijving.

 Hoes

 

Het Turtle Island Quartet uit San Francisco bestaat sinds 1985. Zij waren een van de eerste die zich waagden aan het arrangeren van jazzklassiekers voor strijkkwartet, en met groot succes. Dat gebeurde in 2007 met een strijkkwartet bewerking van 'A Love Supreme' van John Coltrane. Er volgden bewerkingen van composities van Dizzy Gillespie, Dave Brubeck en Oliver Nelson. Dat breidden ze nog uit door ook funk, Latijns-Amerikaanse en Indiase klassieke muziek toe te voegen aan hun repertoire. Bovendien draaien ze het ook om en transformeren klassiek repertoire tot eigentijdse grooves zoals dat gebeurde met de muziek van J.S. Bach in 'Bach's Lunch' (zie youtube). Het kwartet werkte o.a. samen met de Cubaanse rietblazer Paquito D’Rivera, pianist Kenny Barron en de vocalisten Tierney Sutton en Nellie McKay.

 

 

Op de cd 'Have You Ever Been...?' staan veel stukken van Jimi Hendrix. Naast 'Voodoo Child', 'Hey Joe' en 'All along the Watchtower' (overigens geschreven door Bob Dylan), horen we ook een nieuw stuk: 'Tree Of Life' (een suite, opgedragen aan Charles Darwin) geschreven door David Balakrishnan. Hij is de violist en oprichter van het Turtle Island Quartet en maakte ook een bewerking van 'To Bop Or Not To Bop' van John McLaughlin dat ook op dit album staat.

Het feit dat David Balakrishnan Jimi Hendrix ooit live heeft gezien, moet hem ertoe gebracht hebben een ode te brengen aan deze legendarische Amerikaanse gitarist. De arrangementen op 'Have You Ever Been...?' zijn geschreven vanuit een klassiek oogpunt, en de muziek van Hendrix blijft duidelijk herkenbaar ondanks de soms met akkoorden omzoomde thema's. De ('gitaar')solo's zijn verdeeld over verschillende strijkers: met het schitterende 'Little Wing' - een stuk voor cello solo. Tussen de noten hoor je de scheurende gitaar, de rockende drums en de raspende snaren van de plukkende bas. Bijzonder is de Hendix klassieker 'Hey Joe (geschreven door Billy Roberts). Adembenemend mooi bewerkt en wonderschoon gespeeld. Bijzonder is ook de vibrafoon van Stefon Harris in 'Gypsy Eyes' en echt vet wordt het met de mandocello (soort mandoline) van Mike Marshall in 'All along the Watchtower'.

Baanbrekend is het album 'Have You Ever Been...?' natuurlijk niet en deze strijkkwartet benadering vinden we tegenwoordig ook terug bij o.a. het Kronos Quartet of ons eigen Zapp 4. Maar toch hebben deze vier Amerikanen een trend gezet en zijn ze representatief voor een nieuwe stroming binnen de strijkkwartet bezetting.

 

 

Island Turtle 4tet

 

Turtle Island Quartet: 'Have You Ever Been...?' (Telarc)

Bezetting: viool: David Balakrishnan & Mads Tolling - altviool: Jeremy Kittel - cello: Mark Summer. Gastmusici: Mike Marshall op mandocello en vibrafonist Stefon Harris.

© Mattie Poels.

Zie ook: Musicframes


meer blogs
Ton Maas - 29 juli, 2021
Bram Posthumus - 24 april, 2020
Jair Tchong - 2 augustus, 2019
Ton Maas - 2 augustus, 2019
Ton Maas - 11 februari, 2019
Ton Maas - 27 augustus, 2018
Ton Maas - 31 juli, 2018
Ton Maas - 30 juni, 2018
Ton Maas - 27 juni, 2018