Muziek Versus Virus Bram Posthumus - maandag 13 oktober, 2014

Nul gevallen zijn er bekend in Senegal. Evengoed zijn artiesten de studio ingedoken om mensen te waarschuwen voor de gevaren van het Ebolavirus. Faragoul ci Ebola (wapen je tegen Ebola) is een video van musici, rappers, zangers en crooners die in alle talen van het land (Wolof, zoals in de titel maar ook Sèrèr, Pulaar, Malinké en zelfs in het Frans) uitleggen wat je moet doen om het virus te vermijden. Apart verschijnsel: het land met nul zieken produceert de video met de meest schokkende beelden.

In Guinee zelf is het aantal anti-ebolanummers inmiddels niet meer te tellen. Onvermijdelijk natuurlijk: de lokale Band Aid met in de voorste linies de nationale grootheid Sékouba “Bambino” Diabaté en de reggaester Takana Zion, die vorig jaar nog headlines maakte met de mededeling dat hij het verdomde om nog één keer in dat ellendige Europa op te treden. Awadi, de Senegalese rapper kwam ook even langs, vanwege de nogal wrevelige burenrelatie: al maanden houdt Senegal de grens met Guinee potdicht.

Sierra Leone en Liberia gooien het over een wat lichtvoetiger hoek. Dat heeft alles te maken met het soort muziek dat het hier goed doet: hoog tempo, computerbeats, vrolijke melodieën, helaas onherstelbaar ontsierd door het fenomeen auto-cue: een stem wordt door de computer gehaald met als resultaat een soort geknepen herrie, onluisterbare elektronische audio-diarree. Alles voor het goede doel. Bijvoorbeeld: meer ambulaces als deze, door mij vanuit een andere auto gefotografeerd in zuidoost Liberia. 

1

Voetbalster en ex-presidentskandidaat George Weah stort zich voor de tweede keer in zijn leven op de muziek. De eerste keer was dat met Lone Star Liberia, een ode aan zijn voetbalteam waar we producer Manu Lima en gitarist Lokassa YaMbongo herkennen. Congolese rumba dus. Nu hebben we een soort semi gospelnummer te pakken. Maar: de opbrengst gaat naar het Ministerie van Volksgezondheid.

Ivoorkust tenslotte. Ook daar nog nul gevallen maar hier doen we alles met glamour. Edith Brou, de grootste Ivoriaanse ster op Twitter, verzon een tropische versie van de Ice Bucket Challenge: gooi een emmer zeepsop over je heen en hang daar de ernstige boodschap aan dat je je hygiëne goed moet bewaken. Werkt. https://tempsreel.nouvelobs.com/vu-sur-le-web/20140917.OBS9434/mousser-contre-ebola-le-ice-bucket-challenge-a-l-ivoirienne.html 

Eerder hadden we Mala Adamo, de man die de lach van het hele land aan zijn kont heeft hangen, die op Facebook voordeed hoe je elkaar moet begroeten in dit Ebolatijdperk: met de achterwerken tegen elkaar. En mijn goede collega Israël Yoroba dook met een camera het centrum van de Ivoriaanse megapool (en mijn toekomstige woonplaats) Abidjan in en maakte op een licht reggaeritme een zeer verantwoorde pedagogische video over wat je wel en niet moet doen. Alles helpt.

 


meer blogs
Ton Maas - 29 juli, 2021
Bram Posthumus - 24 april, 2020
Jair Tchong - 2 augustus, 2019
Ton Maas - 2 augustus, 2019
Ton Maas - 11 februari, 2019
Ton Maas - 27 augustus, 2018
Ton Maas - 31 juli, 2018
Ton Maas - 30 juni, 2018
Ton Maas - 27 juni, 2018