Letieres Leite & Orkestra Rumpilezz Charlie Crooijmans - dinsdag 10 juni, 2014

Het absolute hoogtepunt van de 30ste editie van de Music Meeting is het optreden van Orkestra Rumpilezz van Letieres Leite. De talentvolle orkestleden doen beseffen dat de VS niet meer leidend is in de jazz.

Het concert is opgenomen en zal worden uitgezonden op VPRO's Vrije Geluiden, Radio 6.

Orkestra Rumpilezz
Candomblé
Orkestra Rumpilezz komt uit Bahia, de meest Afrikaanse deelstaat van Brazilië, het land van de candomblé. In de big band spelen de vijf percussionisten - de 15 blazers staan achter in een halve cirkel opgesteld - Afro-Braziliaanse ritmes, waar het om draait. Rum, Rumpi en Le zijn de drie drums van de Candomblé. De fascinerende composities en arrangementen waarin Strawinsky en glitter-jazz elkaar ontmoeten, komen van de bandleider Letieres Leite. Tijdens het optreden geeft hij aanwijzingen en speelt hij dwarsfluit en percussie.

CandombleHet concert eindigde met een Candomblé, waarbij de goden worden herdacht en bedankt

Letieres Leite
Het briljante brein achter deze big band heeft ooit een beurs gekregen om in Oostenrijk te studeren. Leite zal daar ongetwijfeld veel kennis hebben opgedaan over klassieke muziek en jazz destijds. Maar voordien hield hij zich bezig met abstract hedendaagse kunstvormen, wat hem tot vandaag de dag een enorme vrijheid in zijn muzikale denken heeft gegeven. Zijn onderzoek naar de wortels van de Afro-Braziliaanse ritmes hebben hem geleid naar onder andere Gabi Guedes.

Gabi Guedes
Deze meester is grootgebracht in de cultuur van de Orishas. Guedes heeft drie moeders: een biologisch en twee heiligen, die hem hebben ingewijd in de Candomblé. Van kinds af aan speelde hij met percussie, trommeltjes makend van blikken melk. In het begin van zijn carrière heeft Guedes bij theater- en dansgezelschappen gespeeld. In 1987 vertrok hij voor een jaar naar Berlijn en van daaruit naar Oostenrijk (maar kende Letieres nog niet) en Frankrijk om percussie-les te geven.Jimmy Cliff
Terug in Brazilië (1990) nodigde Jimmy Cliff hem uit om te spelen. Die samenwerking inclusief wereldtournees duurde zo'n negen jaar. Guedes vond het een prachtige gelegenheid om de wereld te zien en te begrijpen. In zijn leven draait alles rond de rum (grote trommel). Tegenwoordig speelt hij niet alleen in het Orkestra Rumpilezz maar ook in Grupo Garagem en zijn eigen project heet Pradarrum.

Aly Keita
Aly Keita
Eerder op de dag heeft een klein deel van van het orkest twee sessies gegeven. Eén in Mixed Media Lounge en één in de Hortus samen met Aly Keita, de beroemde balofon-speler uit de Ivoorkust. Nog nooit eerder samengespeeld gingen ze de uitdaging aan. Het was een beetje zoeken en Leite besloot met een van hun stukken te beginnen. Maar langzaamaan lukte het om iets nieuws te spelen.

Ultrakort interview
Na afloop vroeg ik aan Leite wat hij van het samenspel vond. Een van de blazers zat er ook bij. Ze waren reuze enthousiast. Leite vond vooral de omgeving tussen de planten en de bloemen van de hortus grandioos. We hebben het kort gehouden, want het begon te regenen.


meer blogs
Ton Maas - 29 juli, 2021
Bram Posthumus - 24 april, 2020
Jair Tchong - 2 augustus, 2019
Ton Maas - 2 augustus, 2019
Ton Maas - 11 februari, 2019
Ton Maas - 27 augustus, 2018
Ton Maas - 31 juli, 2018
Ton Maas - 30 juni, 2018
Ton Maas - 27 juni, 2018