Afro-Latin Night @ Music Meeting Charlie Crooijmans - zondag 8 juni, 2014

De zondagavond op de Music Meeting in Nijmegen stond in het teken van Afro-Latin. Eerst Boulpik uit Haïti, een van de meest sympathieke en authentieke bands van het festival. De dag ervoor had ik ze ook al zien spelen in de Mezzo (Mixed Media Lounge), zie foto. De soft groovende klanken van de banjo's, percussie en maniboula - een uitvergrote duimpiano - werden ook op het podium de Mondo met groot enthousiasme ontvangen.

Boulpik

Het 2e Afro-Latin concert was van Cheikh Lô in de Apollo. Cheikh Lô had nog wel eens de neiging om knetterstoned op het podium te staan - wat wel een beetje bij zijn meterslange dreadlocks hoort - maar dat viel nu reuze mee. Zijn mix van West-Afrikaanse mbalax met latin was werkelijk om te smullen. De percussie (talking drums), timbales en drums vormden een subtiele ritmische laag waar heerlijk op gedanst werd.

cheik lo

Terug naar de Mondo was de sfeer 100% anders. Geen relaxt groovende ritmes, maar keiharde, energieke latin van het Cubaanse zwaargewicht Alexander Abreu met zijn Havana D'Primera. Een mix van salsa, afro-Cuban, jazz en funk knetterde uit die PA-boxen. En dan te bedenken dat ze kort daarvoor nog in de auto zaten van Noord-Italië naar Nijmegen.

Abreu

Het laatste optreden van de Afro-Latin Night was de Cubaanse band Los Van Van. Vier decennia een van de meest succesvolle hedendaagse charangas. Onlangs is bassist en muzikaal leider Juan Formell overleden, maar voor mij maakte dit optreden bijna geen verschil met het optreden op de WOMEX waar ze een prijs in ontvangst hebben genomen. Op het podium is het altijd een drukte van jewelste. De muziek was wel behoorlijk luid wat niet ten goede kwam aan de violen rechtsachter. Maar de sfeer was aanstekelijk en de dames vooraan stonden wellustig met hun heupen te swingen.

Los Van Van


meer blogs
Ton Maas - 29 juli, 2021
Bram Posthumus - 24 april, 2020
Jair Tchong - 2 augustus, 2019
Ton Maas - 2 augustus, 2019
Ton Maas - 11 februari, 2019
Ton Maas - 27 augustus, 2018
Ton Maas - 31 juli, 2018
Ton Maas - 30 juni, 2018
Ton Maas - 27 juni, 2018