Renata Rosa @ Music Meeting Charlie Crooijmans - zaterdag 7 juni, 2014

Renata Rosa
Renata Rosa komt uit São Paulo, maar raakte op vroege leeftijd in aanraking met de muziek uit het verre arme Noordoosten. In de metropool ging ze naar encontros (meetings) waar deze muziek werd gespeeld. Ze nam les van de grote meesters en op een dag vertrok ze naar dat gebied, niet alleen om er veldwerkonderzoek te doen, maar om er te zijn, te leven. Na haar optreden in de Mondo op de Music Meeting, wat ontzettend leuk en goed was, heb ik haar gesproken.

De muziek is een soort hedendaagse folk waarbij allerlei traditionele ritmes (coco, xote, baião) worden gespeeld op traditionele instrumenten als de rebecca - het is overigens vrij ongebruikelijk voor een vrouw om deze vedel te spelen - viola en de percussie. Op deze vrolijke mix van inheemse (indianen) en Afrikaanse elementen moet je met speciale passen dansen. In het begin stond het publiek er een beetje schuchter bij, maar na verloop van tijd - misschien onder invloed van die "shamaan" met wierook die uit het niets kwam - stond bijna iedereen te hossen.

Renata dacht dat ze anderhalf uur de tijd had om haar muziek te spelen, maar dat bleek dus een uur te zijn. Jammer, want ze wilden wat liedjes spelen van haar nieuwe cd, die binnenkort wordt gelanceerd. Ze kunnen niet gemakkelijk switchen van haar bekende repertoire omdat de viola moest worden omgestemd, en dat duurt altijd even, wat wil je met 10 snaren (5 dubbele). De muziek is voor 70% van haarzelf, door de hele band gearrangeerd en liedjes van bekende componisten uit die streek.

Voor het publiek is het toch een eerste kennismaking, tenzij eerder gezien in Rasa. We zullen haar nieuwe album in de gaten houden!

 

 


meer blogs
Ton Maas - 29 juli, 2021
Bram Posthumus - 24 april, 2020
Jair Tchong - 2 augustus, 2019
Ton Maas - 2 augustus, 2019
Ton Maas - 11 februari, 2019
Ton Maas - 27 augustus, 2018
Ton Maas - 31 juli, 2018
Ton Maas - 30 juni, 2018
Ton Maas - 27 juni, 2018