Susheela Raman en Blue Lily Red Lotus Erk Willemsen - donderdag 1 mei, 2014

susheela

Als je zoals ik een achtergrond in pop en jazz hebt, die in de loop van de jaren gemigreerd is naar world, zonder mijn oude liefdes uit het oog te verliezen, dan is een release als die van Susheela Raman een godsgeschenk. In de overvloed aan releases die over mij heen vallen beklijven er niet veel lange tijd. Deze doet dat wel. Ik schreef een recensie over het album elders op MixedWorldMusic. Klik hier. 

Zoals je kunt bevroeden is het een positieve recensie, en in die opinie sta ik blijkbaar niet alleen, want op dit moment (mei 2014) staat Queen Between op een 3de plaats in de World Music Charts, die maandelijks door ruim veertig Europese world music journalisten wordt samengesteld. 

Ik zou zeggen: zet het plaatje even op bij het lezen van deze blog. Dit is een stream uit Deezer. Als je geregistreerd bent kun je het hele album luisteren, indien niet hoor je fragmenten van elke song. Ik volg Raman eigenlijk al vanaf haar eerste album uit 2001, Salt Rain. Haar repertoire van zes albums is niet altijd even sterk, maar met haar voorlaatste album Vel  was ze helemaal op topniveau, zie ook mijn recensie uit 2011 op MixedWorldMusic. Voor de liefhebbers hier op Spotify al haar albums in een behoorlijk complete playlist: 

Susheela Raman selected discography

Maar wat ik in deze blog vooral naar voren wil brengen is het volgende. Raman's tweede album Love Trap gaf ik ooit cadeau aan een goede vriendin van me. Haar favoriete nummer Blue Lily Red Lotus moest ik opnieuw met haar delen op haar begrafenis. Stomme kanker. Ik droeg het op aan haar drie jonge zonen, die ouderloos verder moesten gaan in het leven, omdat hun vader een paar jaar daarvoor ook al overleden was. Een hard gelag. Met de kids is het helemaal goedgekomen intussen. Dit nummer zal me voor altijd aan haar herinneren, en als ik weer een nieuw album van Susheela Raman hoor, is de associatie natuurlijk onmiddelijk daar.
Ga er even voor zitten. Dit nummer is zo mooi. Van breekbaar, naar opstandig en uitgelaten. Precies zoals het toen moest zijn. En nog steeds is. Blue Lily Red Lotus.  

 

 
Of, voor als je liever op Spotify luistert: 


meer blogs
Ton Maas - 29 juli, 2021
Bram Posthumus - 24 april, 2020
Jair Tchong - 2 augustus, 2019
Ton Maas - 2 augustus, 2019
Ton Maas - 11 februari, 2019
Ton Maas - 27 augustus, 2018
Ton Maas - 31 juli, 2018
Ton Maas - 30 juni, 2018
Ton Maas - 27 juni, 2018