Tandbederf Bram Posthumus - zaterdag 15 maart, 2014

Eén van de meest vreselijke dingen die Afrika in muzikaal opzicht ooit is overkomen is “We Are The World”. Mierzoete tekst, simpel melodietje en natuurlijk dat oorwurmrefrein. Ja, het blijft in het geheugen steken, maar dan net zoals het reclameriedeltje voor het kattenvoermerk “Miauw” dat ooit deed op de Nederlandse televisie.

 

We zijn de wereld. Afrika, wel vaker op onverklaarbare wijze verslingerd aan dit soort sentimentele smurrie (Céline Dion is niet van de radiostations weg te branden) heeft het nummer in de armen gesloten en je ontkomt er dus, pakweg dertig jaar nadat het uit de studio ontsnapte, nog steeds niet aan. Vooral rond Kerst.

 

In de jaren 90 van de vorige eeuw, toen half West Afrika vol leek te staan met kindsoldaten, nam de Kameroense producent Wally Badarou het initiatief voor “So Why”. Net als “We Are The World” was het allemaal best goed bedoeld, in uitvoering competent, simpel  suikerzoet melodietje, percussie, keyboards, sax-solootje, kabbelkabbel, ditmaal met schietgeluiden want oorlog is slecht. Er zaten in ieder geval een paar interessante stemmen bij. Jabu Khanyile, de overleden zanger van de Zuidafrikaanse band Bayete; Papa Wemba; Lourdes van Dunem, Angola’s vrouwelijke vedette en ook al niet meer onder ons; Lagbaja, de Nigeriaanse protestzanger. En Youssou Ndour.

 

Youssou heeft zijn sporen verdiend. Hij wordt bejubeld buiten eigen land en ook in Senegal is hij geliefd - maar niet zonder kritiek. Artistiek staat hij al een jaar of tien droog; zijn concerten bestaan uit oude successen. Omar Pene, Pape&Cheikh, Walflash…er lopen in Senegal echt interessantere muzikanten rond. Youssou is ook mediamagnaat, eigenaar van Groupe Futur Medias, die een televisiestation runt, een hele rits lokale radiostations en de best lopende krant van het land. En Youssou is inmiddels ook in de politiek. In januari 2012 kondigde hij aan – op zijn eigen televisiezender natuurlijk – presidentskandidaat te zijn. Dat feestje ging niet door maar vervolgens sloot hij zich behendig aan bij de uiteindelijke winnaar Macky Sall en werd beloond met een ministerschap. Eerst van Cultuur maar je moet een mediamagnaat niet laten regeren over…de media. Volgde de post bij Toerisme, wat een eclatante mislukking werd. Onder zijn wakend oog voerde Senegal de visumplicht in. En nu is hij in de running voor het burgemeesterschap van Dakar. 


Hoe het idee precies geboren is vermeldt de geschiedenis niet maar in ieder geval bevond Youssou Ndour (Senegal, moslim) zich eerder dit jaar in een studio in Dakar met de zangeres Idylle Mamba (Centraal Afrikaanse Republiek, katholiek) om een liedje op te nemen. Ja, het ging over de oorlog in de CAR. De wereld was verteld  dat het een gevecht was tussen moslims en christenen en omdat de wereld alleen maar simpele verhalen wil horen werd dat dus hèt verhaal over de CAR. Maar goed. Dat liedje dus.

 

“One Africa” heet het.

 

Het begint met zo’n beverig arrenbie stemmetje. Dan is mijn humeur al verpest: mens, ga zingen. Verder simpel honingzoet melodietje, gelikt arrangement, beetje percussie, sax-solootje. U gaat een patroon ontdekken? Ik ook. De boodschap is dat Christendom en Islam, beiden geïmporteerd van buiten Afrika, best kunnen samenleven. ‘Senegal, Centrafrique, samen bidden we voor One Africa,’ zingt Youssou. Haat is slecht en leve de tolerantie.

 

Allemaal prima en het is waar dat je voor religieuze tolerantie in (West) Afrika moet zijn. Maar allemachtig, Youssou, zo’n nummer hoeft dan toch niet te klinken als een schnabbel die op een woensdagmiddag in elkaar is geflanst, toch? En dat doet het, helaas, wel. Natuurlijk was er de onvermijdelijke presentatie op Radio France International, bij het programma Couleur Tropicale van de immer publiciteitsgeile Claudy Siar. De love-in was compleet. Alles voor de Centraal Afrikaanse Republiek. Alles voor Afrika. En voor Youssou natuurlijk. Misschien moet ie toch maar full time de politiek in. 

one africa 2


meer blogs
Ton Maas - 17 september, 2023
Ton Maas - 10 augustus, 2023
Ton Maas - 10 juli, 2023
Ton Maas - 20 januari, 2023
Ton Maas - 24 november, 2022
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022
Ton Maas - 29 augustus, 2022
Ton Maas - 22 augustus, 2022
Ton Maas - 13 augustus, 2022