Barocco in Jazz Mattie Poels - donderdag 20 februari, 2014

Barocco in Jazz

 

Muziek uit de Renaissance is met enige regelmaat een inspiratiebron voor jazz musici. Muziek met een heldere structuur met 'liedjes' die zich vrij gemakkelijk lenen voor improvisaties. Zoals pianist Richie Beirach die met zijn piano/viool/bas trio de cd 'Round about Monteverdi' uitbrengt of het album 'Ah Vita' van klarinettist Michael Riesler waarop Riesler wordt bijgestaan door het vocaal sextet Singer Pur.

Naar aanleiding van de cd 'Barocco in Jazz' was ik onlangs in Zuid-Europa (Kroatië) getuige van een concert waar twee ensembles de veelzijdigheid lieten horen van beide stijlen.

Het oude muziek ensemble Laus Concentus en het jazz-trio Musicarte Jazz Project deelden het podium in een poging Renaissance muziek te combineren met jazz. De originele compositie werd allereerst uitgevoerd door het kwartet Laus Concentus en daarna moeiteloos overgenomen door het Musicarte Jazz Project. Beide ensembles speelden dus niet simultaan. Alhoewel er dus van samenspel geen sprake was, was het concert (en de cd) toch zeer de moeite waard. Alleen al om aan te tonen hoe 'alledaags, toegankelijk en tijdloos' oude muziek is, spreekt al tot de verbeelding. Ingetogen vocale composities werden sober begeleid op slechts drie instrumenten: luit, cello en fluit. Opvallend hoe de lichtheid van zo'n Renaissance uitvoering zo zwaar kan uitpakken als de vleugel het overneemt, met toevoeging van 'nieuwe' (jazz) akkoorden, ritmiek en improvisaties op sax en trombone.'Barocco in Jazz' biedt weliswaar geen nieuwe kijk op deze eeuwenoude muziek maar is wel een uitgelezen collectie met als klapper de madrigaal 'Si dolce e'l tormento' van Claudio Monteverdi.

 

 

*Ensemble Laus Concentus, opgericht in 1992 door luitist Maurizio Piantelli met zangeres Elena Bertuzzi, fluitist/klarinettist Giorgo Merarti en celliste Cinezia Polese. Het ensemble speelt muziek uit de late Middeleeuwen, Renaissance en Barok.

*Jazz trio Musicarte Jazz Project, een Italiaans ensemble dat werd opgericht door pianist Fabrizio Trullu om bijzondere jazz projecten te realiseren, zoals het Barocco in Jazz. Naast hem horen we Walter Pandini op sax en trombonist Gianni Satta.

 

© Mattie Poels.


meer blogs
Ton Maas - 17 september, 2023
Ton Maas - 10 augustus, 2023
Ton Maas - 10 juli, 2023
Ton Maas - 20 januari, 2023
Ton Maas - 24 november, 2022
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022
Ton Maas - 29 augustus, 2022
Ton Maas - 22 augustus, 2022
Ton Maas - 13 augustus, 2022