USA - The local touch: Januari muziekmaand in NY & GlobalFest Miriam Brenner - dinsdag 7 januari, 2014

In de eerste maand van het jaar is er veel muziek te beleven in New York, heel veel, nog meer dan gewoonlijk al het geval is. Elk jazz cafeetje, elk podium waar wel eens een wereldmuziek bandje staat presenteert talent, en dat allemaal vanwege de APAP.

Deze Association of Performing Arts Presenters is waar alle programmeurs en aanbieders van podiumkunsten uit Noord America samenkomen. Veel theater, dans, kleinkunst, maar ook volop muziek. Het is de gelegenheid om je eigen muziek uit te stallen, nu iedereen 'in town' is.

gf13collage

(Van L-R Christine Salem, Oliver Mtukudzi, Kayhan Kalhor, Tribe Called Red)

Zo'n 11 jaar geleden is GlobalFest ontstaan tijdens deze beurs: vanuit de wens om meer wereldmuziek te vertegenwoordigen en om mensen na 11 september de rijkdom aan culturen te vieren, in plaats van andere culturen te vrezen. 

In de Webster Hall zijn drie verdiepingen, elk zal 3 tot 4 artiesten verwelkomen om zondag 12 januari 2014.
De grote hal, waar ik vorig jaar oa. Fatoumata Diawara en Oliver Mtukudzi zag. De middelste hal, waar de meer traditionele groepen spelen zoals Kayhan Kalhor en de krachtige Christine Salem uit la Reunion. De Studio (kelder) is keiner en heeft de beste sfeer voor club acts zoals Tribe Called Red en roots muziek. 

Het is een wat gehaast festival, waarin all 12 de artiesten tussen 7 uur en middernacht moeten spelen, en het publiek trappen op en af rent om alles te zien. Jammer dat ze vaak maar 45 minuten hebben, en niet eerder op de dag beginnen, of later door gaan.

Wanneer je naar het programma kijkt, blijkt ook hoezeer wij in Europa verwend zijn! Het merendeel ken ik al en heeft al bij ons opgetreden. Toch biedt het festival zeker nieuw talent en inzicht in genres die wij niet zo vaak te zien krijgen: meer bluegrass, gospel en roots muziek.

Dit jaar op het programma: Congolese Baloji, Fanfare Chiocarlia en Dakha Brakha. En ik ben vooral benieuwd naar Como Mama (Mississippi), Hassan Hakmoun's gnawa (Marokko) en Noura Mint Seymali (Mauritanië).

 

Het GlobalFest programma mag van mij dus best wat uitdagender, ook voor de Noord Amerikaanse kenners, maar het wordt sowieso weer een feest! Gelukkig inclusief kleine afterparty in Joe's Pub (een podium om in de gaten te houden) met DJ Warp en Sound Culture uit Chicago! De eerste, Brian Keigher, is als voormalig programmeur van het Chicago World Music Festival thuis in Afrikaans, meester-kenner van Indiaanse muziek, maar ook allerlei electronika. De tweede, David Chavez, houdt zich meer bezig met Tropische klanken en programmeert voor de stichting Sound Culture.

Een mooi project tot slot: The Wu-Force featuring Abigail Washburn, Kai Welch and Wu Fei (Tennessee/China) - Waar artiesten die energie halen uit de natuur samenkomen voor een inspirerend project.


Dat is slechts de zondagavond... Hier een overzicht van andere evenementen. En ook al woon je in Nederland of België, genoeg interessante artiesten ter inspiratie!

Do 9 jan - KiT DJ set + Thornato + Atropolis @ Baby's Allright, Brooklyn
Do 9 jan - Global Beats door iBomba @ Bembe, Brooklyn
Vr 10 jan - Winter Jazz Fest, verschillende locaties in The Village, Manhattan 
Vr 10 jan - Feedel (Ethio jazz) @Silvana, Harlem
Za 11 jan - tjokvolle avond @Drom, georganiseerd door label Electric Cowbell & Barbes: Hailu Mergia, La Mechanica Popular, Cheik Hamale Diabata en meer!
Za 11 jan - Matuto @Sounds of Brazil
Za 11 jan - Winter Jazz Fest, verschillende locaties in The Village, Manhattan 
Za 11 jan - Sounds of Korea Performance Group Showcase @ Korean Perfromaning Arts Center
Za 11 jan - OkayAfrica presenteert een avond @the303 - door Wonderwheel Recordings oprichter DJ Nickodemus
Zo 12 jan - Matt Darriau's Paradox Trio @City Winery
Zo 12 jan - GlobalFest met oa. KiT @Webster Hall
Mon 13 jan - New Amsterdam Records showcase night, Red Hook, Brooklyn


meer blogs
Ton Maas - 17 september, 2023
Ton Maas - 10 augustus, 2023
Ton Maas - 10 juli, 2023
Ton Maas - 20 januari, 2023
Ton Maas - 24 november, 2022
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022
Ton Maas - 29 augustus, 2022
Ton Maas - 22 augustus, 2022
Ton Maas - 13 augustus, 2022